Между 2 и 4 хил. евро от рушвети прибирал месечно митничар от ГКПП Лесово, за да пропусне безпроблемно коли, автобуси и тирове през границата. Корупционната схема бе осветлена при акция на ГДБОП, ДАНС и спецпрокуратурата в сряда. Според запознати служителите на 3-те ведомства са действали в много добър синхрон. Над 200 униформени затвориха граничния пункт с Турция в 7 ч, което предизвика гнева на шофьорите. Те чакаха в продължение на 4 часа движението на границата в двете посоки да бъде възстановено. Спецченгетата оковали с белезници 31 митничари, сред които и двама началници на смени Те са арестувани за 24 часа и тепърва ще се преценява на кого от тях задържането ще се удължи.

 “Митническите служители са действали в организирана престъпна група и са заподозрени, че са вземали подкупи в различни размери. Задържаните са наблюдавани в продължение на месеци, като са използвани и специални разузнавателни средства”, обяви шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев, който присъства на операцията.  

Униформените претърсили 98 адреса в Ямбол и Бургас. Повечето от инспекторите живеели там. В домовете им били открити банкноти от евро, долари и британски лири. Митничарите сгъвали банкнотите на фунийки, после ги завивали с хартия След това прибирали рушвета в найлонов плик, който криели в специално приготвени тайници в пункта, разкрили разследващите. Фунийките не престоявали задълго в скривалището. Всяка смяна си ги разпределяла на седмица. Полицаи обясниха, че около 1000 евро прибирал всеки митничар на седмица. При някои делът бил по-голям, тъй като подкупът се раздавал според поста. Най-много вземали началниците на смени, както и онези инспектори, които имали дълъг трудов стаж.

 Заради зачестилите спецакции за корупция по граничните пунктове митничарите от Лесово измислили сценарий при полицейска атака. Те се уговаряли как най-бързо да покрият корупцията. “Учили са се в движение как да излязат чисти от бъдеща операция”, разказа пред “24 часа” спецполицай. В сряда униформените се натъкнали на дребни пари в митнически тайници. Това е знак, че задържаните са подозирали за операцията, предполагат разследващи. Митническите инспектори рекетирали предимно леки коли и микробуси. Най-солени обаче били “глобите” за тирове. Понякога шофьорите броели по 300 евро, за да преминат без митническа проверка през границата.

Превозвачи и шофьори, които плащали “такса спокойствие”, вчера даваха показания пред двама спецсъдии от София на ГКПП Лесово. Провеждаха се разпознавания. Това, което установихме, е трайна практика на корупция в митническите пунктове. Имаме амбицията да стигнем до най-високото ниво в корупционната йерархия”, обяви още спецпрокурор Гешев.

Очаква се в четвъртък повечето от задържаните да получат обвинения за подкупи. В края на септември при друга операция на ГКПП Капитан Андреево бяха заключени с белезници трима граничари и шестима митничари. Те вземали дребни суми от по 10-15 евро подкуп от тираджии и каналджии. 22-ма митничари пак при най-големия ни граничен пункт получиха обвинения като членове на подкупна група в края на миналата година. Инспекторите увивали рушвета в митнически формуляри и ги криели в чаши. Най-много пари с незаконен произход полицаите намериха в домовете им. Досега обаче митничарите от ГКПП Капитан Андреево не са предадени на съд.
 

Източник: 24chasa.bg

Снимка: monitor.bg