Интересна теза на софийски туристи буквално втрещи кмета на община Царево инж. Георги Лапчев. Палаткаджии, които спели под звездите на еко плажа категорично отказвали да плащат такса смет към морската община с извинението, че вече го правили в София. Те заявили, че част от парите постъпвали в Царево, коментира силно изненадан пред Gramofona.com кметът на морската община инж. Георги Лапчев.

От местната администрация обяснили на къмпингуващите, че двете общини – Софийска и Царевска нямат нищо общо и че след като ползват по два или три месеца плажа, трябва да плащат такса смет.

Софиянци обаче категорично не искали да приемат факта и дори допълвали, че и София и Царево са на територията на България.

„2 месеца тези хора живяха на Корал. Повечето от тях почистиха след себе си, изхвърлиха  боклуците си в контейнерите, които поставихме, но отново са за сметка на общината“, обясни още царевският кмет.

Припомняме, че в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги в Община Царево, е записано, че поставяеми обекти в землищата на Царево, Лозенец, Синеморец и Резово се таксуват еднократно. 100 лв. на година струва да опънеш палатка, 200 – ако е каравана или туристическо бунгало.

Лапчев описа престоя на палаткаджиите като типично по балкански – диво и безплатно къмпиране. Освен това той допълни, че 80 % от палатките са били разпънати върху дюните.