Полицаите имат пълното право да протестират и да настояват да бъдат компенсирани за риска, на който подлагат и себе си, и своите семейства.

Това коментира в Бургас лидерът на „Изправи Се БГ“ Мая Манолова.

„И като омбудсман, и сега като председател на гражданска организация, смятам, че полицаите трябва да бъдат адекватно стимулирани. Особено когато те са на първа линия. Полицаите бяха излъгани още при първата Covid вълна. Тогава средствата така бяха разпределени, че се наложи полицейският синдикат да се намеси“, коментира Манолова.

От няколко дни в различни градове на страната има полицейски протести. Те са предизвикани от решението на Министерски съвет да остави служителите на МВР извън списъка на държавните институции, които ще получат до 30% по-високи заплати, защото са на първа линия.

„Същият е въпросът и за граничните служители. Те не фигурират в никоя класация, също са на първа линия“, обясни Манолова и допълни, че според нея полицаите нямат вина за решението на ръководството на МВР и на премиера Бойко Борисов да ги противопостави с протестиращите.

„Тази политика на властта да настройва едни групи граждани срещу други е още от първия мандат на Борисов. Но ние разбираме, че тези хора изпълняват своите задължения.“ Мая Манолова допълни, че на протестите в София излизат и семействата на полицаите.

„Съпругите, децата на полицаите бяха на протеста. Аз виждам това лично“, допълни Манолова. В Бургас протестът на полицаите е насрочен за 27 октомври.