Полицаите останаха извън борда на поредното увеличение на заплатите в държавния сектор. 34 са службите и администрациите, които са включени в министерското постановление за по-високи заплати. То влиза в сила със задна дата от август и беше обявено като помощ за работещите на първа линия. Служителите на МВР обаче не намират място в списъка.

„Управителният съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР желае да изрази дълбоката „благодарност" на членовете на Федерацията към Министерския съвет и ръководството на МВР  за "високата оценка", която беше поставена на служителите в МВР с класирането им на 35-то място, извън списъка с 34 министерства, институти, агенции, фондове и др., описани в ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 240 от 31.08.2020 г.“, се казва в отворено писмо на най-големия полицейски синдикат след като стана ясно, че служителите на реда няма да получат увеличение на заплатите си.

Според СФСМВР изключването на полицаите от министерското постановление се приема за „адекватно оценяване на дейността им в изминалите и бъдещите месеци на извънредно положение и ситуация, породени от епидемиологичната обстановка.“

Очевидно МВР, което заедно с медицинските работници в цялата страна изнесе основно тежестта на прилаганите мерки и продължава да търпи най-тежките последствия от кризата, не е заслужило материален стимул, отчитат от Синдикалната федерация. От там напомнят, че колегите им са натрупали хиляди часове труд, положен при всякакви метеорологични условия, в непосредствен контакт с карантинирани и болни. Усилията на униформените и стотиците заразени явно са недостатъчни, за да се избегне такова силно дискриминационно и обидно решение, смятат още от СФСМВР.

Това постановление показва, че дадените в публичното пространство високи оценки за работата ни от началото на пандемията до ден днешен са били неискрени. Последствията от тази обида ще бъдат за сметка на мотивацията за работа и в ущърб на социалния мир“, отчитат от Синдикалната федерация. От там уточняват, че техните членове вече са в положение на протестна готовност.

„Готови сме във всеки момент да започнем преговори за повишаване заплатите на служителите в МВР, достойно за положения от тях труд и положението в което се намират. Липсата на такива преговори или на удовлетворителен резултат от тях неизбежно ще доведат до ефективни протестни действия – единственият възможен начин, по който още веднъж да кажем: "Благодарим“ Ви!“