МВР започва масови проверки и отнемане на фалшиви шофьорски книжки, съобщава Novini.bg.  Акцията идва след шумните арести на шефове в Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" (бившата ДАИ) начело с директора Цветелин Цветанов. Разпореждането за екстрени мерки срещу корупцията в ИААА дойде лично от премиера Бойко Борисов след съвещание с вътрешния министър Румяна Бъчварова, зам. главния прокурор Борислав Сарафов, административния шеф на Апелативната специализирана прокуратура и други МВР началници. Вчера Борисов уволни Цветелин Цветанов като директор на ДАИ, а ГЕРБ-Плевен изключи арестувания бивш началник.

Според източници на в. "Сега" полицията ще се фокусира към проверки на изпитите и издаването на свидетелства за управление на автомобили в последната година. По информация на прокуратурата престъпната група в схемата с издаването на фалшиви книжки е действала от началото на февруари 2015 г. до 30 март 2016 г., когато вече бившият шеф на ДАИ Цветанов беше задържан с още 14 души, участвали в корупционните схеми. Грандиозният корупционен скандал е пореден за автомобилната инспекция, а сегашните арести показват, че въпреки шумно рекламираните мерки, като монтиране на камери и въвеждане на таблети, купуването на шофьорски изпити продължава. "Публична тайна е, че всеки може да си купи шофьорска книжка срещу 3500 лева", коментира вчера Красимир Лалов от Националното сдружение на превозвачите.

Той посочи, че засега мерките срещу корупцията не работят. "Едно и също е положението в ДАИ - сменя се шефът, той сменя всичко под него с определени хора, а схемата си действа", каза Лалов пред Нова тв. Парадоксът е, че през януари от автомобилната инспекция отчетоха резултати от разбитите схеми в школи за подготовка на кандидат-водачи в страната. Тогава шефът на ДАИ Цветелин Цветанов съобщи пред "Сега", че ще бъдат анулирани изпити и отнети книжки, издадени на близо 300 души през 2015 г. В 185 от случаите ставаше дума за фалшиви дипломи за завършено образование. По закон се изисква поне средно, а голяма част от "курсистите" - основно от ромски произход, нямат дипломи, което ги лишава от правото изобщо да кандидатстват за шофьори. Другите случаи са за измами по време на самите изпити, които обаче са установени, след като протоколите от изпитите са предадени и са издадени самите свидетелства за правоспособност. От 1 октомври изпитът с листовките се провежда само на таблети. При съмнение или при редовна проверка на част от записите от камерите по време на изпита често се хващат лъжците. Според правилата във всички центрове и при всеки изпит по кормуване се прави запис. Школите предават записите в ДАИ, където те се съхраняват именно за по-късни проверки. В учебния автомобил също се поставя камера по време на изпита. След вчерашното съвещание не стана ясно какви мерки са обсъждани и ще бъдат приложени от МВР при проверките, но част от тях със сигурност ще бъде прегледът на записите, които са на съхранение в центъра за наблюдение на ДАИ.

Ще бъдат проверявани издадените книжки в центровете за обучение, от които също имаше арестувани. Специализираната операция на прокуратурата и ГДБОП обхвана територията на 12 града в страната - освен в София арести имаше и в Плевен, Габрово и Видин. Междувременно вчера следобед се появи информация, че транспортният министър Ивайло Московски е бил повикан на разпит, но по-късно от прокуратурата отрекоха това. А главният прокурор Сотир Цацаров коментира случващото се в автомобилната инспекция на брифинг в Пазарджик така: "До настоящия момент не е установен политически чадър над дейността на задържаната престъпна група от агенцията.

Предстои следваща седмица да бъде призован за разпит като свидетел транспортният министър Ивайло Московски, който е обосновал и предложил Цветелин Цветанов за директор на агенцията". Самият Московски още на 30 март, малко след като спецполицаите са влезли в офисите на ДАИ в София, е внесъл доклад до премиера за освобождаването на директора на агенцията. Вчера премиерът Борисов уволни Цветанов. Борисов е настоял за спешните мерки и заради стряскащите данни за все повече тежки катастрофи, причинени от шофьори с купени книжки. Според официалната статистика през миналата година са регистрирани 7225 тежки ПТП, при които са загинали 708 души и са ранени 8971. При последната специализирана акция на главна дирекция "Национална полиция" в периода 29 февруари - 6 март са установени 6062 нарушения на пътя - издадени са 6792 фиша и са съставени 4038 акта. Във връзка с това МВР предлага всички агресивни водачи да лежат до 3 години в затвора, съобщи министър Румяна Бъчварова в парламента. Тя обясни, че работна група готви промени в Закона за движение по пътищата и в Наказателния кодекс. Една от идеите е шофьори побойници, които по професия са бодигардове, да губят лицензите си на охранители.