Над 400 000 лева са открити при акцията на службите в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", съобщи Дарик.

Само в арестувания директор Цветелин Цветанов са открити 175 хиляди лева, а голяма сума пари е намерена и в къщата на неговия тъст.

Разследването за корупция в "Автомобилна администрация" се води от около 5-6 месеца, съобщиха от специализираната прокуратура. Проверката им обхваща периода от началото на 2015-а до настоящия момент. Именно в началото на миналата година Цветелин Цветанов е назначен за директор на агенцията.

При вчерашната акция на службите са задържани 18 човека, претърсени са над 60 адреса, а на територията на 12 града в страната са разпитани хора. Спрямо 9 лица от задържаните 18 ще бъде търсена наказателна отговорност. При акцията са били иззети много документи, както и пари.

Само в Цветелин Цветанов са открити над 175 000 лв., а общата иззета сума е над 400 000 лв. Голяма сума пари е открита и в дома на тъста на Цветанов в Долни Дъбник.

Дейността на групата, замесена в корупция, е била събиране на "месечен абонамент" от фирми, или т.нар. такса "Спокойствие", манипулиране на шофьорски книжки в различни категории, както и издаване на фалшиви разрешения за превозване на опасни товари. Именно тези разрешителни са били най-скъпи - около 3000 лв. Групата се занимавала още със събиране на суми за назначаване на служители, събиране на пари на пътя и при проверки на транспортни фирми.

Срещу задържаните ще бъдат повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група и вземане на подкуп. Ако бъде признат за виновен, присъдата на Цветанов може да е от 5 до 15 години.