Тази сутрин гранична полиция е възпрепятствала и не е допуснала да преминат турската граница две имигрантски групи, по около 30 човека всяка една, съобщиха от Министерството на отбраната.

„Заявявам категоричната си решимост армията да окаже пълно съдействие и да предприеме всички необходими мерки за опазване на държавната граница, като не допусне нито един нелегален имигрант на територията на България“, заявява в своя позиция военният министър Красимир Каракачанов.

Българската армия има готовност да се включи със състав до 1000 души и до 140 единици техника, информираха още от МО.

На кадри, разпространени от турската информационна агенция ДХА, се вижда как стотици мигранти от Сирия вече са достигнали до Одрин. Част от тях вече са достигнали и до най-близкия до Одрин граничен пункт с Гърция, съобщава Dnevnik.bg.

Тази сутрин в турските медии излезе информация, че южната ни съседка е решила повече да не пречи на сирийските бежанци в опитите им да достигнат Европа по суша и море. На турската полиция, брегова охрана и гранични части е наредено да не реагират. Това решение е било взето заради невъзможността да бъдат спрени около 1 милион сирийци на границата с Турция, бягащи от бомбардировките на сирийската и руската авиация в провинция Идлиб.

Снимка: Ройтерс