Армията, жандармерията и граничната полиция спешно са дислоцирани на границата с Турция, за да отбият евентуален мигрантски наплив след повишаване на военното напрежение между Турция и Сирия, обяви премиерът Бойко Борисов.

Той заяви, че има много голямо струпване при Одрин и ситуацията с мигрантите е притеснителна.

"Сега чакам всеки момент с президента Ердоган да ме свържат", обяви пред министрите премиерът. Министър-председателят не скри, че ситуацията е повече от тревожна.

"Към момента си има реална заплаха от събитията, които се случват там. Когато се бият с ракети, хората бягат. Паниката е огромна. А пък едновременно с това си представете да започнат да влизат стотици хиляди мигранти", каза Борисов, при това на фона на заплахите от коронавируса, когато се контролира всеки влизащ в страната.

"Притеснителното е, че турските граничари се дръпнаха от постовете, които имаха досега", заяви Борисов.

Проправителственият всекидневник "Сабах" заяви, че решението за "отваряне на граничните порти" е взето след спешна среща, Това стана след спешна среща, председателствана от президента Реджеп Тайип Ердоган в четвъртък.

До това развитие на ситуацията се стигна, след като 33 турски войници бяха убити в северозападната сирийска провинция Идлиб при въздушен удар в четвъртък, за което Анкара обвини Дамаск. Близо 300 мигранти пристигнаха в провинция Одрин на границата с Гърция с опит да отидат в Европа, съобщи междувременно агенция DHA.

Източник: Дарик