Ако сте направили справка и тя сочи, че за Вас има неправомерно разкрити лични данни е важно да знаете, че не е необходимо да предприемате извънредни действия. Това съобщиха от Националната агенция по приходите.

От там са категорични, че не се налага да сменяте документите си за самоличност.

Няма непосредствен риск някой да се разпореди с имуществото Ви или да поеме задължения от Ваше име, заради неправомерно разпространените данни. Това потвърдиха от Нотариалната камара, банките, дружествата за бързи кредити и лизинг и Агенцията по вписванията.

Съветваме Ви да бъдете предпазливи, когато някой контактува с Вас по телефон или имейл и да не давате на никого финансова информация, препоръчват още от приходната агенция.

За допълнителна сигурност можете да смените паролата на електронната си поща и ПИК кода от НАП.

Важно е да се знае, че неправомерно разпространените данни са частични и не позволяват някой да се ориентира в цялостното Ви имуществено състояние, категорични са данъчните.    

От там допълват, че в момента се съпоставят незаконно разпространената данъчно-осигурителна информация с тази в реалните бази данни, за да се провери дали няма дописване или манипулация на публикуваните данни.

Едва след края на съпоставката ще бъде обявено и какъв тип данни са били разпространени.

НАП публикува и своите препоръки, свързани с личните данни. С тях можете да се запознаете ТУК.