България ще изпрати 230 военнослужещи към турската граница, съобщи премиерът Бойко Борисов след извънредното заседание на Министерския съвет по повод опита за преврат в Турция, съобщи Novini.bg.

Министър-председателят информира, че трите гранични пункта между България и Турция са отворени. Няма индикации за бежанска вълна, допълни Борисов. Премиерът заяви още, че българските и турските власти поддържат добра комуникация. ДАНС и ДАР са приведени в готовност. По думите му се наблюдава спад в напрежението в Турция. Няма данни за пострадали български граждани, допълни той. Борисов припомни, че четири турски кораба в момента участват в учение на НАТО, като не е регистрирано напрежение около тях. Както по-рано днес беше съобщено, на българско-турската граница са изпратени ръководството на МО и главният секретар на МВР. Министър-председателят допълни, че е получил уверението, че българско-турската граница няма да бъде поставена под натиск.

Трябва да бъде намерено трайно решение за всички подобни конфликти, посочи премиерът и допълни, че те не носят нищо добро. По-рано от военното министерство съобщиха, че е взето решение за засилване на мерките за сигурност по югоизточната ни граница. "Предприемат се всички необходими превантивни мерки за контрол на границата и гарантиране на националната сигурност на Република България", пише още в съобщение на силовото ведомство. Министърът на отбраната Николай Ненчев и началникът на отбраната генерал Константин Попов ще посетят граничните пунктове на българо-турската граница. Те ще се запознаят на място със ситуацията на граничните пунктове и ще проведат работни срещи с представители на Регионална дирекция “Гранична полиция” Елхово и военнослужещи.