Главният прокурор Сотир Цацаров потвърди информацията, че един от заподозрените за отравянето на бившия руски агент от Главното разузнавателно управление Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солзбъри е бил в Бургас през 2015 г.

Както вече съобщихме, британската мрежа за разследваща журналистика „Белингкет“ и партньорите ѝ в Москва от „Инсайдър“ твърдят, че един от разследваните по случая „Скрипал“ може да има пръст в опит за отравяне на бизнесмена Емилиян Гебрев, собственик на оръжейната фирма „Емко“.

След среща днес в Министерския съвет с премиера Бойко Борисов и британския посланик Ема Хопкинс, главният прокурор обяви пред медии, че мъж на име Сергей Федотов, който е заподозрян като помагач в отравянето на Скрипал, е влизал у нас 3 пъти. Първия път е дошъл със самолет на 5 февруари, излизайки отново през аерогара София със самолет на 22 февруари. Втория път е влязъл пак със самолет от летище Бургас на 24 април 2015 г., като е напуснал България на 28 април 2015 г. в 20:21 ч. отново със самолет. Третото му влизане е на 23 май 2015 г. със самолет през летище София. На 29 май 2015 г. заедно с друг руски гражданин е напуснал страната с лек автомобил в посока Сърбия.

При едно от тези пътувания, а именно, когато Федотов е преминал през Бургас, е налице съвпадение с първия инцидент, който се случва с Гебрев. Бизнесменът е бил отровен Гебрев на 28 април 2015 г.

Прокуратурата, МВР и ДАНС работят по маршрута на руския гражданин. Установяват се всички моменти от пребиваването му в България – отсядане в хотели, ползване на превозни средства, контакти с български граждани, изтъкна главният прокурор, цитиран от bTV.

По думите му двамата заподозрени за преки извършители по случая „Скрипал” за период от 10 г. не са влизали на българска територия.

Веднага след отравянето на Емилиян Гебрев е имало разследване, което е прекратено поради неоткриване на извършителя на покушението срещу него. На 11 октомври миналата година обаче бизнесменът е поискал в писмо до Сотир Цацаров да бъде възобновено разследването на случая с неговото отравяне. В писмото Гебрев отбелязва извършеното през март 2018 г. покушение срещу Сергей Скрипал и допълва, че има основание да счита, че отровата, използвана в неговия случай, която не е била напълно идентифицирана, е от семейството на „Новичок“. На 15 октомври разследването е възобновено и е създаден съвместен екип между МВР, прокуратурата и ДАНС.

На 16 октомври Гербев за пръв път дава данни, че след инцидента чрез ВМА, където е бил лекуван, е било поръчано изследване във финландска лаборатория. То е проведено от финландския институт „Верифин” чрез болницата за периода 5-18 юни 2016 г., но като частно изследване, заплатено напълно от Гебрев. В заключението са потвърдени следи от фосфороорганични съединения, които се съдържат в определени пестициди. Конкретния пестицид лабораторията не може да установи, но представя лист от възможните.

В пробите според финландската лаборатория не са открити субстанции, които да са свързани със съответния списък към Конвенцията за забрана на химическото оръжие, изтъкна Цацаров.  

Главният прокурор изложи и хронологията на случилото се с Гебрев през 2015 г. и проведеното разследване тогава. На 28 април след вечеря с партньори от Полша в София бизнесменът се е почувствал зле и е бил откаран за лечение във ВМА.

На 29 и 30 април 2015 г. в такова състояние изпада и неговият директор на производството в „Емко”. На 1 октомври 2015 г. СГП е образувала досъдебно производство. Разследването е възложено на Столичната дирекция на вътрешните работи. На 4 май синът на Гебрев също е приет във ВМА с подобни симптоми.

По досъдебното производство тогава са извършени множество действия по разследването - претърсвания и вземане на проби за следи от химически вещества от автомобили, от дома на Гебрев, от офиса на „Емко”. Разпитани са свидетели, иззета е и цялата документация от болниците.

Експертизите са показали, че в отработено кафе от кафемашината в дома на Гебрев и в повърната храна от неговия син има следи от хлорпирифос – инсектицид, който е силно токсичен и се ползва за борба срещу неприятели по земеделските култури. Започнала е проверка на всички възможни версии, включително и проверка на храната в ресторанта, където е вечерял Гебрев и партньорите му, посочи Цацаров.

Установено е, че хлорпирифос се е съдържал в руколата в салатата, която са консумирали, но в изключително ниско количество. Разследването е стигнало дори до земеделския производител, но версията е отхвърлена, тъй като ползваният препарат за третиране на тези култури е в минимални количества и в никакъв случай не може да причини това тежко здравословно състояние, в което е изпаднал Гебрев.

Заключенията на съдебно-медицинската експертиза сочат остра интоксикация с фосфорооррганични съединения. На 4 април 2016 г. наказателното производство е спряно, тъй като извършителят на престъплението не е разкрит, уточни Цацаров.

Главният прокурор подчерта, че след възобновяването на разследването през октомври миналата година се работи в пълно сътрудничество и координация с британските служби. „На тях е осигурен пълен достъп до всички документи и материали по делото и резултатите от всички действия по разследването”, допълни той. Цацаров беше категоричен, че не приема твърденията за бездействие по разследването.