Името на Бургас се появи в разследване относно отравянето на бившия руски агент от Главното разузнавателно управление Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солзбъри. Британската мрежа за разсредваща журналистика „Белингкет“ и партньорите ѝ в Москва от „Инсайдър“ твърдят, че един от заподозрените по случая „Скрипал“ може да има пръст в опит за отравяне на бизнесмена Емилиян Гебрев, известен като собственик на фирмата „Емко“, притежаваща оръжейния завод „Дунарит“. Това съобщава „Дойче веле“ в руската си редакция.

Следователите са установили, че третият заподозрян за отравянета на Скпипал и дъщеря му – с псевдоним Сергей Федотов, се е намирал в Бургас през 2015 г., няколко дни преди инцидента с бизнесмена Гебрев и неговия син. Руският агент е пътувал активно в Европа, Азия и Близкия изток и винаги е засичан в „горещи точки“ няколко дни преди събития, които след това са влизали в новините.

Според разследващите пътуването на Федотов до България през 2015 г. има много общо със събитията в Солзбъри, където е отровен Скрипал. Агентът е пристигнал в Бургас на 24 април същата година и е трябвало да се върне в Москва на 30-то число същия месец. Така и обаче той не се е качил на обратния полет. Късно вечерта на 28 април е отлетял от Инстанбул за руската столица, купувайки билет в последната минута.

По-късно същия ден Гебрев е хоспитализиран, след като губи съзнание на прием в София. Малко по-късно на големия му син и на един от ръководителите на компанията му внезапно им прилошава. Тримата са настанени в болница с тежко отравяне. Лаборатория в Хелзинки е открила следи от нервнопаралитичното вещество от семейството на „Новичок“.

Месец след хоспитализацията на Гебрев сътоянието му се подобрява и той е изписан. В края на май той обаче отново се е почувствал зле и пак е приет в болница. В същото време Сергей Федотов се завръща в България с директен полет от Москва. Той резервира билет за връщане и тоново не се качва на сомолета. Два дни по-късно е отпътувал от Сърбия за руската столица.

Пътуването на агента до Обединеното кралство по времето на отравянето на Сергей Скрипал е по идентичен начин, пишат разследващите журналисти.

Що се отнася до Емилиян Гебрев, той твърди, че не знае каква е причината за опита за покушение срещу него, информира News.bg. Бизнесменът посочва две хипотетични причини. Първата е, че компанията му изнася специализирано военно оборудване за Украйна, което той отбелязва, че се прави в строго съответствие с регулациите на България и ЕС. Другата хипотеза е, че Русия има интерес към фабриката му за производство на оръжие, която е от стратегическа важност за България и НАТО.

Снимка: Дойче веле