За това съм писала  през 2018 година- подробно и малко по- ентусиазирано.

Тази година, във връзка с войната между Русия и Украйна, за пръв път от десетилетия се повишиха цените на хранителните продукти и горивата. Разбира се за разлика от България, когато в света понижиха цените на петрола и тук бяха намалени. Инфлацията обаче достигна критичната точка от  5,4%. Причината за това е и Брекзит.

Ето защо отговорът на премиера Борис Джонсън беше да подаде оставка. Наследничката  му Лиз  Тръст, която управлява само от 6-ти септември до 25 октомври не можа да извади страната от икономическия безпорядък, а завеща борбата с възникналото недоволство на новия премиер Риши Сунак.

Той  беше успешен финансов министър по време на Ковид кризата и свали наполовина цените на храната и пивото в пъбовете, с цел да върне хората към нормален живот и да запази работните места.

След оставката на Лиз Тръст, обявена за най-кратко управляващия министър, започнаха  верижни стачки: на транспортните служители, работниците на магистралите, шофьорите на автобуси. Последва хаос в  придвижването. Протестите на гранични и паспортни служители забавиха  полетите, служителите на кралските пощи саботираха получаването на подаръци и коледни картички - емблематични за Англия, работещите в спешната помощ тук и в Уелс – медицински сестри, шофьори на линейки и парамедици претендираха за увеличение на заплатите. И докато правителството взема мерки за справяне със ситуацията, като преговори и обучение на арсенал от военни и доброволци, които ще заменят протестиращите, то срещу природните стихии  бе трудно да се реагира. Така ще посрещнем новата 2023 година - с циклон разпространяващ се от Шотландия, с бури и дъжд.

Не зная дали той ще попречи на англичаните, за които дъждът отдавна е част от пейзажа, дали както друга година ще започват от обяд да се  разхождат и тълпят на площад Трафалгар заедно с музиканти, певци и  артисти, за да  отбележат заедно празника.  Няма и как да сме сигурни, защото в новините за сега нищо не се споменава, освен че ще завали и сняг.

Тази година празнувахме 96-ия рожден ден на  кралица Елизабет Втора, седемдесет годишнината от  управлението ѝ и се разделихме с нея след 11 дневния траур. Милиони британски граждани чакаха понякога цяло денонощие,  за да се поклонят и изразят своята признателност пред ковчега с тяхната кралица.

В новогодишната нощ десет минути преди часовникът на Биг Бен да отброи дванадесет удара и да започнат фоерверките, за пръв път крал  Чарлз Трети ще се обърне към своите поданици за да им пожелае здраве и мир.

2022 беше  стихийна, тъжна, объркана, бедна. 2023 ще бъде различна. Надявам се  по – разумна!

Нели Арнаудова ни запознава с различни и интересни хора в рубриката "Бургазлии зад граница", но и не само. Тя ни разказва за различни места във Великобритания, често ни среща и с любими български актьори от популярни сериали. Нели е от Бургас. Щастливо омъжена е и живее със семейството си в Бристол, Англия.