Как празнуват Коледа и Нова Година в Англия ще ни разкаже бургазлийката Нели Арнаудова, която живее в Бристол.

Най- вълнуващото време от годината е. Въздухът ухае на празник. Сградите и улиците светят,  а хората са дружелюбни  и щедри. В Бристол отново гостува немският пазар, направен от дървени къщички, каквито видях и в Бургас с големи, високи маси.

Можеш да хапнеш вкусен вурст ( два пъти по - голям от ход дог) придружен с кафе, чай, бира, греяно вино или сайдер.  Тази година има и английско участие. Павилиони предлагат говеждо, пуешко, телешко и свинско в питка, която наподобява традиционния английски пай. Има и шишове в палачинка, десерти, курабии, захаросани плодове, коледни сладки.

На пазара се предлагат сувенири както екзотични (знаете, че Англия е имала колонии на всеки континент), така и типично английски от стъкло и дърво, а също шапки, шалове, дрехи, бижута, много играчки и коледните конфети -(Christmas crackers). В тях има пласмасова играчка, бонбон, хартиена шапка и послание. За забавление отново пристигна виенското колело, което е умалено подобие  на Лондонското, има и ледена пързалка, отново като в Бургас. В мола, Дядо Коледа чака децата да си поговорят и да се снимат с него.

Весело и  цветно е! Англичаните  още от началото на месеца са облечени с коледни пуловери и си пожелават Весела Коледа, а за настроение с наближаването ѝ все повече от тях отиват на работа или се разхождат като елфи, елени, Снежанки, снежни човеци, джуджета и Дядо Коледа.  

Целият декември месец минава под звуците на музика и песни. Доброволци, оставили топлината и домашния уют, свирят и пеят с благотворителна цел. Те вярват в своята кауза и ни заразяват с настроение и желание да помогнем.  

По традиция тук празнуват Рождество Христово на 25 и 26 декември. Всички магазини са затворени, автобуси и влакове не се движат. Животът спира, за да могат хората да се насладят на празника. 

Домовете се украсяват със зелени клонки, пеят се коледни песни, както при нас и се пекат коледните сладки. Около Коледното дърво семействата  си припомнят весели случки.  

Децата пишат писма до Father Christmas и ги изгарят в камината. Те вярват, че старецът разчита желанията им по дима от комина. Подаръците се отварят  на следващия ден.  

На трапезата присъстват пуйка пълнена с кестени, печена гъска с френско грозде, Йоркширски пудинг и задължителният коледен пудинг със стафиди и късмет вътре. Той се полива с бренди  и се пали. Ако домакините нямат време да приготвят ястията,  могат да си ги поръчат и получат от големите  вериги. След обяд семействата  пият чай с коледни сладки, а вечерта вдигат наздравица с греяно вино и чакат речта на Кралицата. 

Денят след Коледа- 26.12 се нарича Boxing Day. На този ден са най- големите намаления в магазините.                           

Тук  не отбелязват Нова година както в България. Ние можем да започнем  на 24 и да свършим на края на януари, защото си тачим празниците. 

В Англия 31, 1 и 2- ри са нормални работни дни. Не казвам, че англичаните не обичат да се веселят,  мисля че те повече обичат да пътуват. Затова и празниците им са свързани с пътуване. За два дни могат тръгнат за далечно място  с децата, кучетата, бабите и дядовците с бастуните, задължително с пет, шест куфара и с риск да останат на някоя гара. Но там ще се погрижат за тях с безплатен автобус, или такси... 

Празниците идват и си отиват. Нова Година е само един ден от календара.  Но колко е хубаво това  вълшебство от усмивки и трепетно очакване. 

Пожелавам Ви вълшебство, бургазлии! Весела Коледа и щастлива новата 2018 година от мен и моето семейство!

В рубриката "Бургазлии зад граница" с интересни личности ни запознава Нели Арнаудова. Тя е на 53 години от Бургас. Щастливо омъжена е и живее със семейството си в Бристол, Англия. Пише стихове, разкази и други забавни и не толкова неща в няколко сайта.