Районната избирателна комисия, която ще отговаря за вота на 2 октомври в Бургаско, проведе първото си заседание. Председателят Михаил Хаджиянев получи печата на РИК от областния управител проф. Мария Нейкова.

„За последните няколко избори, които проведохме заедно, в този състав, мисля, че РИК Бургас се представи като отличник. Убедена съм, че и този път ще се справим с предизвикателството и да предотвратим, доколкото можем, недобрите практики“, коментира проф. Нейкова.

Заместници на Михаил Хаджиянев ще са Георги Михов от БСП и Фани Семерджиева от квотата на ИТН. Секретар на РИК Бургас е Емине Иляз. Ръководството на комисията беше избрано от ЦИК, тъй като на местно ниво политическите сили не постигнаха съгласие.

Това доведе и до странната ситуация, в която най-голямата политическа сила от последните избори - „Продължаваме промяната“, няма нито един представител в ръководството на РИК Бургас. И петимата представители на ПП са редови членове на комисията.

От „Продължаваме промяната“ ще обжалват решението на ЦИК. Въпреки това първото заседание на Районната комисия протече изключително спокойно и конструктивно, а първите решения бяха взети с абсолютно мнозинство.

Михаил Хаджиянев коментира, че заместниците му и секретарят на комисията са хора с изключително голям опит в изборното законодателство.