В ръководството на Комисията, от която зависи честното провеждане на извънредните парламентарни избори в Бургаски многомандатен регион, няма нито един представител на първата политическа сила от последния вот на гражданите през ноември 2021 г.

Кандидатурите на „Продължаваме Промяната“ са напълно игнорирани. С решението на Централната избирателна комисия ключовата фигура в Районната избирателна комисия в Бургас е предоставена на ПП ГЕРБ - партията, настоявала до преди месец за връщането на хартиените бюлетини.

Заместник-председателите са избрани от ИТН и БСП, секретарят на Комисията от ДПС. За „Продължаваме Промяната“ са предвидени само места за редови членове в изборната администрация.

„Приемаме случилото се като доказателство, колко много се страхуват ГЕРБ и ДПС от изборните резултати и като сигнал, че те ще се опитат с всички средства да си осигурят предимство. Подреждането на състава на РИК-Бургас е безпрецедентна подмяна на вота на избирателите, тъй като гласовете за първата партия в страната и в региона от последните избори не са били зачетени и просто са изхвърлени в коша“, коментира Константин Бачийски от името на „Продължаваме Промяната“.

През ноември 2021 г. листата с кандидати за народни представители на „Продължаваме Промяната“, водена от Константин Байчийски, победи ГЕРБ в Бургас и в Бургаска област. На 12 август 2022 год. ЦИК демонстрира с решението си явно незачитане на избора на десетки хиляди граждани от региона.