Централната избирателна комисия оповести официално по колко депутати излъчва в новия парламент всеки избирателен район в страната. От Бургаско в новото Народно събрание влизат 14 представители.

Четирима от тях са от новата политическа сила „Продължаваме промяната”. Съвсем скоро в Народното събрание ще се закълнат бизнесменът и досегашен общински съветник Константин Бачийски, учителят по философия Христо Симеонов, IT специалистът Димитър Ташев и студентът по медицина Милко Пенев.

По трима народни представители от ГЕРБ-СДС и ДПС в Бургаско ще стягат куфарите за 47-ия парламент. За пореден път в Народното събрание влизат журналистът и издател Любен Дилов и енергийният експерт Жечо Станков, който бе и бивш заместник-министър на ресорното министерство. Третият бургаски депутат от ГЕРБ-СДС е Деница Николова, която също е била заместник-министър, но на регионалното развитие.

Водачът на листата на ДПС-Бургас Севим Али отново ще е депутат в новия парламент. Заедно с него за столицата тръгва и бившият председател на Общинския съвет в Руен Ешереф Ешереф. Партията ще има още един депутат и това е младата дама, експерт в земеделието, Фатме Рамадан.

Четирите партии – БСП, „Има такъв народ”, „Възраждане” и „Демократична България” ще имат по един представител в новия парламент от Бургаско. Това са водачът на столетницата в региона инж. Петър Кънев, който в последните няколко народни събрания оглавяваше комисията по икономика.

Сценаристът от Шоуто на Слави и текстописец Ивайло Вълчев ще е бургаският народен представител от „Има такъв народ”. Ивайло Вълчев беше водач и на листата в Сливен, и към този момент не се знае кой избирателен район ще предпочете.

Възраждане“ също изпращат един депутат от Бургас. Това е заместник-председателят на партията Цончо Ганев. Той е от Варна, бил е общински съветник там.

„Демократична България“ ще има също един депутат от Бургас. Това е Ивайло Мирчев. Той е IT специалист и един от двигателите на протестите през лятото на миналата година.