Предстоят съкращения в общинската администрация на Созопол. Това предвижда оздравителният план, който новият кмет на морската община Тихомир Янакиев е наследил от предшествениците си.

„Планът за финансово оздравяване, който е приет от предишния Общински съвет по предложение на предишната администрация предвижда съкращаването на хора. Минимумът е 10 човека от щата на администрацията“, коментира пред Gramofona.com Янакиев.

Тепърва предстоят обаче и други рокади. „Не искам да правя нещата набързо, но от това, което виждам през тази седмица, не ми прави никак добро впечатление стилът на работа, който е бил в администрацията. Особено в последната година“, обобщи новият кмет.

Вече са факт обаче и първите назначения. Полковникът от запаса Румен Кисьов е първият заместник, който градоначалникът назначи. Това предизвика доста коментари и критики, тъй като Кисьов не е от Созопол.

„Румен Кисьов е изключително ерудиран човек. Той е бивш служител на Министерството на отбраната, работил е и в администрацията на един от столичните райони. Има сериозен административен опит. На него не може да се влияе, а в тази ситуация ми трябва човек, който да свърши конкретна работа и той се съгласи да ми помогне“, аргументира избора си Тихомир Янакиев. До края на месеца ще бъде назначен и втори заместник-кмет.

Финансовото наследство, което новият кмет е получил пък поставя него и екипът му пред сериозно изпитание. По първи сметки Общината е на минус с 28 млн. лв., а до вчера по сметките на Созопол е имало на разположение 600 хил. лева. Днес обаче са направени различни плащания и сумата вече е намаляла драстично.

„Това е ситуацията, която сме заварили, но и не сме очаквали нещо розово да бъде. Ще се борим, какво да се прави. Със средствата, с които разполагаме ще трябва да обезпечим функционалността на Общината“, обясни новият кмет.

Тепърва ще се работи и по бюджета за следващата година, но от сега е ясно, че капиталовата програма ще бъде сведена до минимум. „Първо трябва да бъдем коректни към хората, които не са си получили парите. Имаме около 4,2 млн. лева непогасени задължения и трябва да ги изчистим. За съжаление ще трябва да отложим и увеличението на средствата за населените места. Това ще може да се случи през 2021 год., но не и в този бюджет“, коментира Тихомир Янакиев. Според него новият бюджет ще бъде рестриктивен, дори бюджет на застоя, но в същото време реалистичен и няма да се налага постоянното му актуализиране.

„Ще трябва да съхраним и добрите придобивки. Това са социалните ангажименти, домовете, спортните клубове, футболният клуб. Тези хора трябва да се подкрепят. Лошото е, че предишните управници можеха да теглят кредити, докато аз сега и това не мога да правя. При последния опит да бъде изтеглен заем, министерството ни отряза, защото финансовото състояние на общината не позволява нови кредити“, обясни Янакиев.