Новият кмет на община Созопол Тихомир Янакиев ще изпрати днес писмо до Агенцията за държавна финансова инспекция с искане за одит, съобщи БНР – Бургас.

Основна функция на Агенцията е да проверява дали са изразходвани законосъобразно средствата както от държавния, така и от общинските бюджети. В нейната компетенция е и разходването на средства от различни европейски програми и фондове.

В момента в касата на община Созопол са останали едва 600 000 лева. В същото време само задълженията по кредити възлизат на 22 млн. лева, а неразплатените разходи са в размер на 4,2 млн. лева.

Оказало се е също така, че общината дължи и 1,8 млн. лева на бургаската еко инспекция. По сметките на община Созопол в момента имало 1,4 млн. лева, но 800 хил. от тях са целеви средства за детска градина в Равадиново.

Това на практика означава, че в момента общината разполага с едва 600 хил. лева. Пред Gramofona.com кметът Тихомир Янакиев беше категоричен, че до фалит няма да се стигне, но за да се стабилизира състоянието на общината ще трябва да се предприемат серия от мерки, като част от тях ще са непопулярни.