На рядко виждано особено по време на избори събитие станаха свидетели стотиците хора, дошли на паметника „Альоша“ на 9 май – Деня на победата. Кметът Димитър Николов, представляващ общинската власт в Бургас, се поздрави приятелски с опозицията, съставена от местни лидери и депутат от БСП.

Николов, който освен кмет и е лицето на ГЕРБ в Бургас, се появи с букет цветя в ръце, за да почете победата над хитлерофашизма. Появата му не е изненадваща, той и друг път е уважавал празника. По-скоро малко изненадващо той се насочи с широка усмивка на лице директно към групата на социалистите и се ръкува сърдечно с депутата Николай Тишев, общинския председател на левицата в града Живко Господинов и областния лидер Стойко Танков. След това застана между почетния консул на Русия в Бургас Тонко Фотев и представител на „Лукойл Нефтохим“.

Като минутки примирие между влас и опозиция коментираха очевидците този жест. Това бе добър пример как един празник, макар и отричан от някои десни партии у нас, може да се превърне в обединителна пресечна точка между иначе най-яростни опоненти на политическата сцена.