БСП – Бургас няма да подкрепи новия бюджет на Общината. Утре е заседанието на местния парламент, на което трябва да се приеме бюджета за 2016, социалистите обаче ще гласуват против.

Това обяви водачът на групата Николай Тишев. Той и колегите му признаха, че тазгодишният бюджет е балансиран и експертите в администрация са си свършили работата. Имат обаче критики, които не им позволяват да гласуват „за”.

„Не виждаме целите и приоритетите в този бюджет. Не може интегрирания градски транспорт да е цел, при условие, че за него са залегнали едва около 1% от разходите. Не е цел и санирането на няколко блока по националната програма”, коментира Тишев. Според него липсват мерки за подобряване на икономическата среда, напротив.

От по-скъпия данък-сгради в хазната ще влязат 2 млн., които обаче излизат от джоба на бургазлии, обясни Тишев. Допълни, че липсват мерки, които да накарат младите семейства да останат в Бургас. Благоустрояването на крайните квартали също липсвало.

„Тази година розовите очила няма да са на мода. Бюджетът е реалистичен, но е бюджет на наченките на криза в публичните финанси на Бургас”, допълни Евгений Мосинов.

Той припомни, че 2016 е годината, в която изтича гратисния период и започва погасяването на заема от 20 млн. за интегрирания градски транспорт. „Сега ще се види до колко е по възможностите ни този бюджет”, коментира Мосинов.