Общинските съветници от БСП ще поискат временна комисия към местния парламент да преброи портретите на Бойко Борисов и календарите на ГЕРБ по офисите и кабинетите в администрацията и държавните структури.

Това ще стане, ако Общинският съвет изпълни решението си за демонтирането на паметната плоча на фасадата на Механото. На вчерашното си заседание съветниците в Бургас се съгласиха плочата да бъде махната, защото е идеологически символ и няма място в училищна сграда. „Като ще гоним идеологията и политиката, да бъдем принципни“, обясни Евгений Мосинов.

Според него вчерашното решение е позорно петно, което БСП няма да преглътне.

„Това е въпрос на принципи и на елементарни правила в политиката. В Общинския съвет на Бургас насилието в политиката е факт. Това ли е вашата идеология? Това ли е проблемът на Бургас. ГЕРБ направи сериозна политическа грешка и кметът трябва да внесе малко разум в главите на съветниците, а те да се извинят на бургазлии“, категоричен е Мосинов.

„Може да не си съгласен с идеите на тези хора, но трябва да уважаваш антифашизма“, коментира още общинският съветник. „Изтриването на историята е опасно, в цяла Европа се забелязва настъпление на неофашизма“, коментира и председателят на Съюза на антифашистите Аргир Бояджиев.

Според него демонтирането на паметната плоча може да предизвика дори международен скандал. Той уточни, че в момента се върви по опасна плоскост, която цели да се забрави историята на антифашисткото движение.

Тази събота пред ДНА ще бъде открита паметна плоча на загинали войници. Там са имената на хора, дали живота си в междусъюзническите войни и в Първата Световна, но жертвите на Втората световна война липсват, обясни Бояджиев.

Преди две седмици подобен монумент, в който са пропуснати жертвите на Втората Световна Война бил открит и в Средец. Социалистите са готови да бранят плочата и с жива верига. Те ще се обърнат както към кмета Димитър Николов, така и към областния управител Вълчо Чолаков, за да се спре изпълнението на вчерашното решение.