Несебър има голяма нужда от изграждането на закрит басейн с открит обществен достъп, който да може да се използва целогодишно. В момента в морската община няма подобно съоръжение, изключение прави само басейнът в СУ „Любен Каравелов“, който обаче се ползва единствено от учениците.

Това коментира местният общински съветник Атанас Терзиев за Gramofona.com. Поводът е решението на Общинския съвет за изграждането на закрит плувен басейн в несебърския кв. „Черно море“, за който строеж вече има обявена обществена поръчка за избор на изпълнител.  

Идеята на новия басейн в Несебър е както да се използва от децата и от всички, които искат да поплуват, така и да даде възможност за развитие на плувни спортове в града.

„По социалистическо време в Слънчев бряг имаше басейни, които функционираха целогодишно. Сега обаче всичко е частно и басейните по хотелите работят само през лятото. На практика в момента, ако някой иска да поплува през зимата, няма къде да го направи, защото няма такава база“, коментира Терзиев.

Директорът на СУ „Любен Каравелов“ Тодорка Желязкова също реагира положително на новината за строежа на новия плувен басейн.

„Нашият басейн в училище се ползва от децата само за учебни цели. За граждани не е позволен достъпът. Новият басейн ще може да се ползва и за по-професионално обучение, например и за състезания, което в един учебен час при нас това не е възможно да стане. Всъщност в момента никъде това не може да се случи, макар че сме морски град“ – заяви Желязкова.

Като пример тя посочи фактът, че са имали една група в училище, която е ръководена от външни треньори по плуване, но през миналата година не са работили поради липсата на подходяща база.

Че има нужда от такъв басейн, коментира и директорът на гимназията по туризъм „Иван Вазов“ в Слънчев бряг инж. Славчо Станелов:

„Това не е лоша идея. Един такъв басейн е желателен, защото трябва да има социални придобивки за децата“.

Директорът каза, че първоначалният замисъл е бил басейнът да бъде построен на общински терен до хотел „Мелницата“ в Несебър, но се е наложило местоположението да бъде променено.

Потърсихме за мнение по темата и опозиционера на местната власт в Несебър – Ивайло Ляхович. Той обаче заяви, че засега не е запознат с проекта за изграждането на басейна и се въздържа от коментар.