Собственик на терен в Синеморец е успял да осъди държавата и две министерства, но въпреки това вече 9 години не може да си построи къща в имота. Причината – МОСВ и МРРБ имат различна идея до къде е границата на природен парк „Странджа“. Казусът е един от десетките, с които се сблъскват хората от община Царево ежедневно.

Там от 20 години очакват да се приеме план за управлението на природния парк. От 12 пък очакват да имат и Общ устройствен план.

„ОУП на Царево не се изготвя от Общината, а от двете министерства – на регионалното развитие и на екологията. Двата плана – за управлението на природния парк и общият устройствен, трябва да се напаснат. Докато има групи, които твърдят, че единият е по-важен от другия, ще има и битки. От 12 години сме в тази ситуация“, коментира кметът на Царево инж. Георги Лапчев.

Вчера в морския град се проведе среща, на която проблемът с двата плана беше една от водещите теми. Присъстващите се обединиха около идеята, че новите министри на регионалното развитие и на екологията трябва да дойдат в Царево, за да се запознаят на място с проблемите, които се трупат с години заради липсата на ОУП и план за управление.

Това, което се оказа обидно за мнозина, е че вече повече от 10 години темата Царево и Южно Черноморие се коментира в столицата, а не на място. В последните месеци са се провели две срещи за развитието на Царево и за серия от спорни казуси в Синеморец. Те обаче са били в София и то в сградата на частна компания.

Там са присъствали представители на различни неправителствени организации и представители на двете ресорни министерства. Никой от местната администрация в Царево обаче не е бил канен на тях.

„Прекрасно е, че някой се събира, за да решава нашите проблеми. Но не може проблемите на Царево да се решават в хотел в София“, категоричен е Лапчев. Той допълни, че заради липсата на ОУП общината е изтървала много възможности за европейско финансиране.

Под риск в момента е и воден проект на Ахтопол. Там ще трябва да се промени статутът на някои трасета, но екоминистерството категорично забранява това да се случи. Жителите на общината обявиха, че ако новите министри не вземат присърце проблема и не намерят решение, ще се стигне и до активни протестни действия.