Рекетира ли кметът на Царево собственици на къмпинги? Могат ли серия от жалби до прокуратурата да провалят туризма в морската община? Царевци се събраха на общоградско събрание заради сигнали, които общинският съветник Емил Пейчев изпраща до специализираната прокуратура. Папката със сигнали и становища на държавното обвинение е внушителна, а кметът инж. Георги Лапчев определи обвиненията като неверни и показа постановление на прокуратурата, която не е открила престъпление от общ характер.

„Някой изрича много неща, които не са верни“, коментира Лапчев. В жалбата до държавното обвинение е посочено, че на земеделски земи в района на „Арапя“, „Делфин“, „Юг“, Силистар и местността „Грънчаря“ има къмпинги, които противоречат на Закона за устройство на територията. Градоначалникът и местната администрация пък събирали незаконни дарения от собствениците там.

„Получих писмо от Общината, с което се иска да представя документи за преместваемите обекти на моите имоти. Вътре съм обвинен в престъпление, защото съм сложил каравани в парцела си“, коментира Радослав Банков, който има парцел на „Арапя“. „Собствениците на къмпинг „Делфин“ също попадаме в тази жалба. Трябваше да вадим от държавните преписи документи, за да стане ясно, че при нас казус няма. Взел съм си документ че имотът е къмпинг по предназначение, взел съм документ от РИОСВ, че не съм в защитена територия. Ние сме похарчили време, нерви и адвокатски хонорари. Кой ще ни ги възстанови“, обяви Кирил Йовнов.

Според него подобни жалби влияят негативно и на туристическия сезон. „Аз зимата имам 192-ма човека, които храним, а лятото надхвърлят 500. И някой е решил, че ще пуска жалби, но не е премерил последствията от тях. Ние продаваме услуги. На нас ни трябват хората от Арапя, от Силистар“, допълни Йовнов. Емил Пейчев не присъства на събранието. Пред наш репортер заяви, че е бил извън града, но коментира обвиненията. Пейчев е категоричен, че не е подавал сигнали срещу хора от общината, а е сезирал органите единствено за действията на кмета. Въпреки становището на прокуратурата, той е убеден, че на посочените от него къмпинги се събират незаконни дарения, но няма да обжалва решението.

„Звънях и говорих с всеки един човек, за да им кажа, че нямам нищо срещу тях. Не съм искал никой да ги разследва, а само насочих вниманието на прокуратурата, че се взимат незаконни такси“, обясни пред Gramofona.com Пейчев. Къмпингари и собственици на терени изразиха недоволство, че някой си позволява от тяхно име да подава сигнали.

„Нас никой не ни е питал дали сме рекетирани, дали ние сме недоволни. Защо точи човек говори от наше име?“ Пейчев е категоричен, че подава сигналите само от собствено име и не си е позволявал да говори от името на трети лица. Според него има и начин всички преместваеми обекти на тези парцели да се узаконят. Общинската администрация обаче умишлено не го правила, за да прибира пари от наемателите.

„Изготвя се проект за поставянето на преместваем обект, подава се заявление, съгласува се с РИОСВ и със службата по земеделие, а след това Общината дава разрешение“, обясни Пейчев. По думите му неговият колега в местния парламент Станислав Добрев вече е съдействал на търговци и те са си узаконили обектите. Пейчев твърди, че не е разкрил начина за узаконяване в Общинския съвет, защото правилникът за работа не му позволявал.

Някои от присъстващите коментираха, че действията на Емил Пейчев поставят под риск развитието на Общината и заявиха, че ще поискат оставката му като съветник. Той обаче няма намерение да я подава. „За какво? За това, че разкривам корупционните схеми ли?“, контрира Пейчев.