След сигнала на живеещите в бл. 179 в к/с „Изгрев“, които недоволстват от шума и вибрациите на търговския обект, разположен в тяхната жилищна сграда, в редакцията получихме становище от BILLA България. Публикуваме го без редакторска намеса.

ОФИЦИАЛНО СТАНОВИЩЕ

Във връзка с публикация „Знаете ли как магазинерките в BILLA месят кайма за кюфтета?“ от 8 март 2023г., бихме искали изрично да заявим, че посочените в материала твърдения са тенденциозни, категорично не отговарят на истината и още със заглавието целят неверни внушения относно безопасността на храните в BILLA. Всички продукти в портфолиото на BILLA се доставят в магазина от проверени доставчици, с всички необходими хранителни сертификати и в магазина не се извършва никаква допълнителна обработка на храни.

Филиалът на магазин BILLA в сградата на блок 179, комплекс „Изгрев“, гр. Бургас функционира още от 2009 година. В процеса на установяване на магазина са спазени всички процедури, преминати всички проверки и са получени всички разрешителни.

Магазинът е преминал успешно през нужните проверки от всички институции, включително и за условия на труд, контролиране на нивото на шум и работно време. Отнасяме се с изключително внимание и осъзнаваме огромната си отговорност, като една от най-големите компании в сектора, ето защо полагаме непрекъснати усилия за опазване на околната среда от всякакви замърсители, включително шумови или светлинни. Нито една проверка не е показала отклонения от нормите, и това лесно може да се докаже със съответните документи.  Независимо от това са предприемани от наша страна технически действия за допълнително обезшумяване, за да се разреши проблемът.

Всички обвинения, фигуриращи в публикацията, не отговарят на истината, а са обект на тенденциозно отношение от страна на лице, с което екипът на BILLA се е опитвал многократно да постигне разбирателство. Като свидетелство за това са всички проверки, извършвани от административни органи, без да установят никакви отклонения от нормите, без наличието на нито едно предписание или констатирано нарушение.

Вярваме, че обективната журналистика трябва да се базира на факти и няма да позволим името на BILLA да бъде въвличано в тенденциозни нападки без основание. Фактите категорично доказват, че твърденията в материала са обект на лично отношение и не отговарят на констатациите от проверките на компетентните административни органи. BILLA България възнамерява да защити правата си и по съдебен ред.