Шест момичета на възраст 12-13 години са били на косъм от удавяне в морето на северния плаж в Бургас. Това съобщи старши спасителят Веселин Илиев за Gramofona.com.

Децата са влезли в бурното море около 11,00 часа вчера в района пред заведението „Сакса бийч“. Те вероятно са попаднали на образуваните от вълните ями и са били повлечени от мъртвото вълнение. Започнали да викат за помощ.

Двамата спасители на първи пост са се втурнали към тях. Извадили първо три от момичетата. През това време другите три морето ги засмукало навътре. С големи усилия спасителите успели да изкарат и тях.

„Когато дойдох при тях, момчетата лежаха с дрехите мокри на земята. Пъшкат с езиците навън, изтощени от борбата с морето“ – каза Илиев. Тъй като двамата са били на различен канал по радиостанциите, не са успели да извикат бързо колеги на помощ.

Шестте момичета са добре. Те били от спортно училище от Благоевград и са на лагер тук.

Морето на днешния празник Преображение Господне е изключително бурно, вълните от сутринта са 4-5 бала, каза Илиев. Още на метър от брега изведнъж човек потъва навътре. На места има образувани връщащи се подводни реки. Флагът е червен и такъв вероятно ще остане през целия ден. За разлика от вчера днес на брега духа и силен североизточен вятър. Ако ходите на плаж, избягвайте да влизате в морето, препоръчва спасителят.

И днес продължават да се почистват топчета от палмово масло. Сологанът е изкарал нова порция от бели замърсители заедно с водорасли и тази сутрин по цялата ивица е имало от тях, съобщи още Илиев.