Белите топчета палмово масло, които се появиха на различни плажове по Южното Черноморие, изплуваха и в Бургас. Те са забелязани тази сутрин на Северния плаж, в близост до сърф базата, съобщиха очевидци за Gramofona.com.

Управителят на плажа Симеон Петков научи от нас информацията. След проверка от негова страна той потвърди за наличието на белите топчета.

„Наистина има топчета. Не са по цялата ивица, а на определени места. В момента 11 човека са там и ги чистят“ – каза Петков за Gramofona.com.

Припомняме, че мазните топчета се появиха преди няколко дни първо на плажа в Иракли. Вчера беше съобщено, че ги има и в Ахтопол, Арапя, Корал, днес по-рано бяха забелязани и в Карадере.

Институциите предполагат, че палмовото масло е изхвърлено в морето вследствие на миене на кораби – продуктовози, което е разрешено от международните регулации при спазване на строго определени изисквания за отдалеченост от брега - извън 12-милната зона. Вероятно се касае за транзитно преминаващ кораб, тъй като в българските пристанища не се разтоварва в течно състояние подобен товар.

От Община Бургас също са направили проверка и са издали констативен протокол за премахването на замърсяването. Проверка на Gramofona.com показа, че морето все още изхвърля топчета с палмово масло и те са по пясъчната ивица.