Общинскте съветници от „Движение България на гражданите“ искат патрули да охраняват парковете, градинките, детските и спортни площадки в Бургас. Предложението вече е внесено за разглеждане в местния парламент.

В докладната се отбелязва, че има сериозен проблем, особено в летните месеци. Тогава след 17 часа градинките и парковете са изпълнени с огромен брой хора.

Съветниците отбелязват, че немалка част от хората просто не спазват елементарните правила за чистота и изхвърлят фасове, опаковщи и картонени чашки директно по алеите, тревните площи и площадките за игра.

„Липсата на контрол допуска преместването на едрогабаритни боклуци от близките казани за смет на територията на самите паркове и градинки. Деца и тийнейджъри използват изхвърлени гуми, шкафове, мивки и тоалетни чинии за игра и забавление, след което ги изоставят в тревните площи. Пейките биват премествани и събирани от деца и възрастни без притеснения. Така се съставят по-големи групи от хора, които с вандалски прояви ги унищожават“, се отбелязва в докладната на общинските съветници.

За това те предлагат общинското звено на Дирекция „Управление при кризи, обществен ред и сигурност” да изработи график за патрулиране в парковете и градинките на Бургас. Съветниците искат също така и да се монитрат табели, които ясно да показват кои са забранените дейности на подобни места.

Проблемът с чистотата и реда в градинките на Бургас е бил обект на коментари не веднъж. За проблеми са се оплаквали живеещите в района на Борисовата градинка, а градинката до Старата поща от години е сборище на клошари и проституиращи. Само преди няколко дни живеещи в района на Старата поща отново поискаха съдействие от местната власт .