Собствениците на магазини от търговски център „Престиж“ в бургаския комплекс „Славейков“ се оказаха в патова ситуация. Полицейските екипи, които пристигнаха на място, за да затворят обекта, си тръгнаха. Униформените обясниха на търговците, че заповедта за затварянето на магазините остава. Продавачите трябва да решат на собствена отговорност какво правят. Ако не затворят доброволно магазините си, те са заплашени от сериозни санкции. Полицията се позовава на заповедта на здравния министър, с която се забранява работата на търговските центрове.

Бургаските продавачи обаче категорично не са съгласни да бъдат приравнявани с големите молове. Дават за пример и хипермаркетите, и магазините за техника, които са много по-големи като площ и въпреки това са отворени.

Директорът на РЗИ д-р Георги Паздеров коментира за Gramofona.com, че търговският център трябва да затвори врати, тъй като категорично попада в рамките на министерската заповед. Той дори изрази учудване, че на търговците им е хрумнало да отворят отново. Те вероятно са били заблудени, че с отпадането на извънредното положение пада и забраната да работят. Всъщност това не е така, защото с въвеждането на извънредната епидемична обстановка от днешна дата министерската заповед не променя по никакъв начин положението отпреди 13 май.

Паздеров заяви, че от социална гледна точка влиза в положението на хората, защото те два месеца не са работили, а трябва да изхранват семействата си. Но няма как министерската заповед да бъде нарушена, законите трябва да се спазват. А самите търговци имат правото да обжалват заповедта, ако решат.

Днес собствениците на магазини получиха само предупреждение, без да им се налагат актове. Ако обаче и утре отварят врати, те ще бъдат санкционирани. В търговския център има 56 търговски обекта. Глобата за всеки нарушител поотделно е в размер от 500 до 2000 лв.

Д-р Паздеров каза още, че благодарение на търговците от „Славейков“ от РЗИ са проверили и са издали предписания и на други магазини от ранга на „Престиж“, които също неправомерно са били отворили врати.