Родители от Бургас на бунт преди новата учебна година. Ябълката на раздора отново се оказа СУ „Йордан Йовков” и по-конкретно местенето на съседното СУ „Добри Чинтулов” в същата сграда.

От няколко седмици в града усилено се говори, че двете училища ще бъдат под един покрив, за да се освободи сграда за възпитаниците на Английската гимназия. Те от години се поместват под един покрив с учениците от Немската гимназия, но съвместното им пребиваване вече е почти невъзможно, поради огромния брой деца.

Разгневени родители на ученици от „Йордан Йовков” са твърдо против подобна идея и се заканиха, че няма да пуснат децата си на 15 септември. Част от мотивите им затова са, че спокойствието в школото ще се наруши и след идването на още деца, в сградата ще настъпи хаос.

Притесненията на родителите са още, че децата от „Добри Чинтулов” са предимно в музикални паралелки и шума от занятията им ще пречи на тези от „Йовков” да учат на спокойствие. Още повече, че в „Чинтулов” учат до 12-ти клас, а в „Йовков” са едва до 7-ми.

Трети от присъстващите поискаха да узнят, защото след като се знае, че на Английската и Немската гимназии им е тясно, досега не се построи ново учебно заведение, в което едните да се преместят и да бъдат самостоятелни.

Пред Gramofona.com директорът на „Йордан Йовков” Анна Пенева коментира, че идеята училището, което тя ръководи да бъде ограничено в рамките на 2 етажа е неприемлива както за нея като директор, така и за колегите и родителската общност.

„Това ни лишава от перспективи в бъдеще и обезмисля амбиците и постигнатите резултати наекипа на СУ „Йордан Йовков”, категорична е Анна Пенева.

Родители и ученици от „Добри Чинтулов” също не са съгласни да се местят на друго място. В срещата се включиха синдикати, директори, преподаватели от четирите замесени училища и родители.

 

Снимка: Дарик Нюз