Родители и синдикати от бургаските училища  „Йордан Йовков” и „Добри Чинтулов” ще умуват дали да съберат учениците си под един покрив. Това съобщи пред Gramofona.com началникът на регионалния инспекторат по образование инж. Виолета Илиева.

От няколко дни текат разговори дали това е възможно, като идеята е учащите в „Добри Чинтулов” да се изместят при тези от „Йордан Йовков”. Двете школа се намират в бургаския комплекс „Изгрев” и са на сравнително близко разстояние едно от друго, показа проверка на екипа ни.

Предложението цели сградата, в която в момента се намират децата от „Добри Чинтулов” да се освободи, за да могат там да се настанят възпитаниците на Английската гимназия, уточни инж. Илиева пред Gramofona.com.   

Според нея трябва да има справедливост за всички деца в Бургас. Илиева е на мнение, че сградата, в която учат децата от Немската и Английската езикови гимназии е претоварена и идеята за сливането би могла да реши техния проблем.

„Сградите на двете училища са еднотипни и броят на паралелките е такъв, какъвто и броят на стаите в двете училища, т.е. ако те се обединят, ще действат като две отделни училища и всяко от тях ще използва отделни класни стаи. Няма да ги сливаме в едно училище”, обясни още началникът на регионалния инспекторат.

Илиева също така отбеляза, че разместването няма да се случи, докато всички заинтересовани страни не дадат зелена светлина.  

Желанието на учителите от Английската гимназия в Бургас да работят в самостоятелна сграда не е от днес или вчера. Преди две години имаше идея в „Йордан Йовков” да се преместят децата от Английската гимназия.

Още тогава родители на ученици от основното училище се обявиха твърдо против идеята  и дори се зарекоха да спрат децата си от часове. Те организираха и протест, на който зам.-кметът по образование Йорданка Ананиева обяви, че „Йордан Йовков” няма да се закрива, нито мести в друга сграда.

 

Снимка: manager.bg