Тази неделя в каменското село Винарско се очаква голям протест заради избиването на домашни прасета. Кметът на населеното място Стайко Манев каза пред Грамофона нюз, че местните хора са в паника заради факта, че трябва да заколят животните си и то точно сега.

По думите на Манев стопаните на прасета не отказват да изпълнят заповедта по умъртвяването им, но искат отсрочка поне с два месеца.

„Те няма къде да съхраняват месото сега през лятото. При нас болни животни няма, а и никой не е извършил проба, която да установи има ли африканска чума тук”, допълни Манев.

Той не може да си обясни факта, че жителите му трябва да избият и бременни животни: „Как да посегнеш на майка с прасенца?”, пита се местният кмет. Село Винарско попада в две от 20-километровите зони на свинекомплексите в Крумово градище и Зимен.

За тези места важат по-строги мерки за сигурност и оттам ветеринарите ще започнат своите проверки дали животните са избити предварително. Протестът започва в 10:30 часа на 04.08 и в него ще се включат хора от Айтос, Караново, Винарско, Трояново, Вратица и Камено.

Снимка: Архив