Всички домашни прасета в Бургаска област, които се отглеждат в условия, неотговарящи на изискванията, трябва да бъдат умъртвени, като срокът за това е 2 август. Става въпрос за т.нар. „прасета в задния двор“.

Това са животни, които са без официална идентификация и се отглеждат по начин, който не отговаря на ветеринаромедицинските изисквания, обясни директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Митев.

Собствениците на тези животни могат да ги заколят и да ги използват за лична консумация. Важно изискване е обаче, месото да премине термична обработка, преди да бъде прибрано за съхранение, уточни още д-р Митев.

Решението за масовото умъртвяване на домашните прасета е взето на заседание на Областната епизоотична комисия и е съгласно разпоредбите на земеделското министерство. Още от 3 август започват проверки дали заповедта е изпълнена.

Приоритетно ще се проверяват населените места в 20-километровата зона на свинекомплексите. В региона подобни стопанства има край Ахелой, село Зимен и Крумово Градище.

Крайната мярка се налага заради бума на африканска чума по свинете. Заболяването не е опасно за хората, но вирусът е изключително агресивен и води до висока смъртност при прасетата.

От Агенцията по безопасност на храните уточниха, че голяма част от стопаните в Бургаско вече са започнали да умъртвяват животните.