Бюджетите на училищата в Бургас ще олекнат с хиляди левове заради финансови премии, които трябва да се платят на квесторите за предстоящите изпити, сигнализираха до Грамофона нюз притеснени директори. Преди дни те получили писмо от образователното министерство, в което се казва, че училищата са тези, които сега извънредно трябва да изплатят на участниците в националното външно оценяване и държавните зрелостни изпити по 80 лева на ден.

Пред Грамофона нюз някои от бургаските директори, пожелали анонимност, набързо пресметнаха, че за предстоящите няколко изпитни дни, трябва да отделят между 5000 и 10 000 от бюджетите си. Сумата, която трябва да платят на квесторите им се вижда много висока и това силно ги притеснява.

„Защо парите трябва да идват от нашите бюджети, а не от образователното министерство? Разбираме притесненията на хората да работят по време на епидемия, но като вземат тези 80 лева на ден или 240 лева за трите изпита, ще се успокоят ли?”, се питат част от бургаските директори.

Други от тях считат, че заплащане изобщо не трябва да има, тъй като квесторите ще са на линия в работно, а не в извънработно време. „Това е все едно да изпратите един пожарникар в работно време да гаси огън и след това да трябва да му платите 80 лева за изкараната смяна”, коментират още директори от Бургас.

Решената на тристранен съвет сума ще бъде изплатена на всички квестори и учителите-консултанти, които ще пазят учениците на предстоящите държавни зрелостни изпити, на участниците в националното външно оценяване в края на VII клас, както и тези, които се включват в държавните изпити за придобиване на професионална квалификация.

„Премията ще получат още членовете на комисия за провеждане на държавните зрелостни изпити в училището, включително и на непедагогическия персонал, както и на директорите на училища, в които се провеждат НВО и/или ДЗИ”, се казва още в решението на тристранния съвет.

Изчисленията на някои директори за последните два месеца показват по-ниски сметки за ток и вода например, но по-високи разходи за препарати и дезинфектанти на сградите.

„Ето сега преди матурите купуваме шлемове, маски, ръкавици, защитни облекла, които също струват и то не малко пари. Отделно ще трябва да платим на учителите допълнителните трудови възнаграждения, които са три пъти в годината- за 24 май, 15 септември и 1 ноември. Вярно е, че учителите работят много в извънредната ситуация, но и бюджетите са строго прецизирани.

Има икономии, които обаче се стопиха със закупуването на защитни средства и дезинфектанти, които са задължителни и трябва да подсигурим за тези изпити. Учителите заслужават да получат допълнителни средства, но след като това е предложение на министерството, би следвало то да намери вариант как да ги възстанови на училищата. И най-разумният вариант е те да бъдат компенсирани от средства, отделени от МОН за национални програми и проекти”, обясняват още несъгласни с решението директори.

Грамофона нюз ще потърси за коментар Съюза на работодателите в системата на народната просвета и образователното министерство.

Какво е мнението на председателя Диян Стаматов, очаквайте продължение по темата!

Снимка:zaffery-szalezi.hu