До няколко дни ще бъдат монтирани новите печки на пелети на всички домакинства, на които вече са взети старите отоплителни уреди. Това съобщиха за Gramofona.com от Община Бургас.

Преди дни от партия „Възраждане“ сигнализираха, че има нередности около проекта за подмяна на отоплителните уреди. Някои от семействата, които са одобрени са останали без печка в навечерието на зимата. Старите били взети, а новите не били монтирани, тъй като липсвали димоотводите към тях.

„Доставката на новите уреди се извършва по график, изготвен след предварително съгласуване със всяко едно домакинство. Предаването на старата печка се извършва след доставяне на новия уред. Монтажът се извършва до два дни след доставянето, тъй като това изисква технологично време за изграждането на отоплителните инсталации“, отговориха на наше запитване от местната администрация.

Кандидатстването по проекта беше през миналата година и одобрените семейства очакваха още тогава да получат новите си печки. Договорите обаче бяха подписани едва това лято.

Проектите, по които бургазлии можеха да се отърват от старите си печки на дърва са два. Общо одобрените домакинства по тях са 1485. От тях на 338 вече са монтирани климатици, 22 семейства са получили уреди за отопление на газ, а печки на пелети са предоставени на 245 семейства. Това означава, че половината от одобрените домакинства вече имат подменени отоплителни уреди.

По-голямата част от останалите най-вероятно ще трябва да чакат до следващата година. По проект подмяната трябва да приключи до края на 2023 год. Това означава, че въпреки очакванията на хората, реално забавяне няма.

Все пак подмяната на старите печки с нови ще продължи, като целта е до края на годината да бъдат подменени отоплителните уреди на семействата с малки деца и възрастните хора, които нямат друга алтернатива за зимния сезон. С предимство ще са и тези, които вече са си купили пелети, защото са очаквали да получат печките си навреме. Всички останали ще трябва да изчакат до следващата година, като този път обещанието е, че подмяната ще приключи до следващия отоплителен сезон.

Някои бургазлии се оплакват, че от фирмата, която доставя новите печки са им поискали пари за димоотводите. От местната администрация отговориха, че по проект всяка печка се доставя с димоотвод с дължина от 3 метра. Доплаща се единствено разликата, ако се наложи димоотводът да е по-дълъг от предвидените 3 метра.