Кметът Димитър Николов с коментар по най-обсъжданата в Бургас тема от последните дни. Ето какво написа градоначалникът в личния си профил във Фейсбук:

Току що разговарях със собственика на верига книжарници “Хеликон” и съсобственик на терена Данчо Панайотов.
Той ме увери, че преместването на книжарницата е временно и по тяхно желание. Както и това, че на същото място ще инвестира в нова, по- съвременна и по- голяма книжарница “Хеликон”, тъй като сегашната сграда му коства много голяма и ежемесечна сума за поддръжката й.

Няма бургазлия, който да няма сантимент към сградата на книжарницата, включително и аз самият. Но и теренът, и сградата са изцяло частна собственост, а Община Бургас не притежава дори и милиметър от тях. Право на собствениците е сами да решават как да развиват бизнеса си и какви инвестиционни намерения да предприемат за собствените си имоти.

Сградата на днешната книжарница "Хеликон" е била склад за брашна. И винаги е била частна собственост. Въпреки емоционалното ни отношение към нея, тя не фигурира в списъците на декларирани и обявени паметници на културата. Паметниците на културата подлежат на такава регистрация от Министерството на културата, не от общината.