Бургазлии организират мирен протест в защита на Хаджипетровите сгради, които се намират на площад „Тройката“. След като стана ясно, че книжарница „Хеликон“ се мести от помещенията, в които беше в последните 20 години, изникна въпросът и за съдбата на старите складове на бившите Големи български мелници. Утре, 25 февруари, всички, които смятат, че сградите трябва да се запазят ще се съберат пред тях с книга в ръка.

„Коя от построените през последните 30 години сгради в Бургас бихте сложили след 100 години в един бъдещ списък на паметници на културата? Имаме ли наистина нужда от още една висока, лъскава и пустееща сграда в центъра на града? Не ни ли стигат празните магазини по главните улици?“Нека защитим наследството си и покажем, че за нас имат значение облика и историята на града, в който живеем."

Това са написали организаторите на мирния протест, с който искат да запазят от разрушаване емблематичните за Бургас розови сгради на площад „Тройката“.


„Приветствам всички, на които им пука, на мирен протест- демонстрация #СКнигавРъка пред емблематичната за града сграда, понастоящем книжарница.
Да поговорим за любимите си книги и да покажем на Община Бургас, че имаме мнение.“

Комплексът от сградите на бившата мелница на Хаджипетрови е построен на площад "Тройката" преди 110 години, по времето когато площадът е бил извън границите на града. Според сайта на Община Бургас една от сградите, в която в момента се помещава книжарница, е проектирана от италианеца Рикардо Тоскани, автор на много от значимите архитектурни паметници, построени в началото на 20-ти век в Бургас.Според различни източници някои от сградите на бившето дружество Големи Български Мелници, собственост на Хаджипетрови, са декларирани като недвижима културна ценност от местно значение.
Процесът на развитие на Бургас разпределя отговорност върху всеки един от нас. Когато ние като общество повишим естетическите си критерии и оценим значимостта на историята, традициите, личностите от миналото, тогава и хората от големия бизнес и институциите ще бъдат адекватни.