Бургаски родители искат час по-скоро да разберат кой е скрил от тях, че децата им ще бъдат преместени от училището, което са избрали. Десетина души, записали хлапетата си в ОУ „Добри Чинтулов“ са против те да учат в съседното СУ „Йордан Йовков“.

Преди час родителите се събраха пред сградата на общината за среща със зам.-кмета по образование Йорданка Ананиева. Те бяха гневни, защото само преди дни са разбрали от медиите за разместването и твърдят, че никой не е искал тяхното мнение.

„От училището идваха в детската градина, за да ни казват да запишем децата си и е колко е хубаво, а два месеца след това разбираме, че всъщност те няма да са там, където ние сме избрали. Как стават тези работи от днес за утре?“, питаха бургазлии.

Според тях създадените условия в избраното от тях училище изобщо няма да са същите, каквито в новото школо. За да има самостоятелна сграда за Английската гимназия, децата от „Добри Чинтулов“ ще трябва да учат в сградата на „Йордан Йовков“.

„Този проблем тлее от години. Община Бургас не е принципал на училищата. Под наш контрол са детските градини. Ние отговаряме за общинската собственост, която можем да разделим между училищата. Сградите са наши, къщите са наши, но училищата са на подчинение на държавата.

 Затова ние изискахме, когато страните се договорят, да изготвят протокол за съгласие и имаме подписи от педагогическата колегия, взети на съвет, в което те изразяват категорична подкрепа към този проект и желанието да се преместят. Подписката е в регионалното управление при г-жа Виолета Илиева“, обясни подробно Ананиева.

Недоволните бургазлии поискаха тя да оттегли докладната записка, която ще се гласува следващия вторник. Зам.-кметът контрира, че няма да го направи,  щом под нея стоят подписите на директора на училището и на учителите.

Тогава родителите обявиха, че ще създадат още в понеделник сдружение и ако докладната бъде приета, те моментално ще я обжалват в съда.

Ананиева напомни на родителите, че в двете езикови гимназии учат 1600 деца, а Йовков и Чинтулов са полупразни. И допълни, че от общинската администрация никога не са предлагали кое училище, къде да се прехвърли.

След разговора всички присъстващи тръгнаха към Регионалния инспекторат по образование, за да видят с очите си подписката, с която е решена съдбата на децата им.