Родители на деца от Английската гимназия в Бургас подготвят подписка срещу идеята децата им да пътуват за училище до к-с „Изгрев”. Това съобщиха за Грамофона нюз запознати с несъгласието на част от родителите.

Именно в същия комплекс община Бургас има намерение да измести учениците от едно от най-желаните езикови училища, като по този начин го раздели с НЕГ "Гьоте". Вече 34 години двете елитни гимназии делят един сграден фонд, но заради големия брой деца, които се обучават, мястото започва да става все по-тясно за всички.

Директорът на Английската гимназия Жаклин Нейчева остана изненадана от информацията за подготвяната подписка, и то седмица преди Общинският съвет в Бургас да вземе решение относно оптимизирането на сградния фонд на училищата.

Идеята на местната администрация е учениците от Английската гимназия да се преместят в  СУ "Добри Чинтулов", което пък да се пренесе в съседната на него  сграда на СУ "Йордан Йовков".

Така двете големи езикови гимназии – Английска и Немска ще бъдат самостоятелни.  Капацитетът на сградния фонд на СУ "Йордан Йовков" пък е достатъчен да поеме учениците и на двете училища в „Изгрев” на едносменен режим на обучение.

Според Жаклин Нейчев не би следвало родителите от Английската гимназия да се тревожат за пътуването на децата си, тъй като от „Зорница” до „Изгрев” ги деляло само една спирка.

Само преди седмица от пресцентъра на община Бургас съобщиха, че разместването е възможност да се подобрят условията и учебният процес в тези бургаски училища.

„След толкова много години сега има съгласието на ръководствата, учителските синдикати, учители, ученици и родители. По този начин ще се разреши един дългогодишен проблем“, обобщиха още от общинската администрация.