Мазните късове пяна от палмово масло, които изплуваха плажа на Иракли преди няколко дни, са се появили на 60 км южно от там - при Арапя. Белите топчета са замърсили и плажната ивица на Ахтопол.

„Може да си представите размера на замърсяването, щом вече 5 денонощия излиза от Обзор до Ахтопол. Безумните обяснения вчера на директора на Морска администрция Варна за "неблагоприятния вятър" и че "не е извършено някакво нарушение" напълно противоречи на международните морски конвенции. Все още не е установено от тези "институции" каква е субстанцията на замърсяването, или ако вече е установено, то тези резултати не са официални и не са публични“ – коментира Атанас Русев от групата „Да запазим Корал“.

Припомняме, че експерти от Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР), Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), представители на кметство Обзор и ИА „Морска администрация“ са извършили проверка на Иракли. При огледа е констатирано наличие на полуразтопени мазни топчета, със специфичен мирис на мазнини, с големина около 1-3 см, изхвърлени от морето. Източникът на замърсяване обаче не е установен. Предполага се, че палмовото масло е изхвърлено в морето вследствие на миене на кораби – продуктовози, което е разрешено от международните регулации при спазване на строго определени изисквания за отдалеченост от брега - извън 12-милната зона. Вероятно се касае за транзитно преминаващ кораб, тъй като в българските пристанища не се разтоварва в течно състояние подобен товар.

Снимки: Фейсбук/ Борислав Сандов