Писмо до министъра на здравеопазването и министъра на културата ще изпрати Община Бургас, ако до 26 май не се отпуснат мерките и не се позволи на школите, работещи с деца отново да отворят врати. Това обеща заместник-кметът Диана Саватева.

Днес се проведе среща, в която се включиха собственици на частни занимални, вокални педагози, хореографи и театрали с представители на Регионалната здравна инспекция и Община Бургас. Вече трети месец школите не работят и това ги поставя пред сериозно изпитание. Собственици на частни занимални недоумяват, защо на тях не им е позволено да работят, след като детските градини отвориха врати.

„Децата в градините са до 6-годишна възраст. Какво се случва с тези, които са от първи до четвърти клас? Родителите и сега ни питат кога отваряме врати, защото нямат на кого да поверят децата си през лятото, за да работят“, коментираха педагози. Преподаватели по пеене пък недоумяват, защо не им е позволено да водят индивидуални уроци със своите възпитаници.

Оказава се, че последната заповед на министър Кирил Ананиев оставя без работа всички школи. Извънкласните занимания с деца продължават да са забранени. Това обаче буди не само недоумение, но и недоволство сред артистите.

„Защо културата винаги е на последно място? Защо 10 души могат да се съберат в една зала и да спортуват, а едно дете не може да се срещне с вокалния си педагог“, попита певицата Галя Ичеренска. Последва и логичният въпрос: Ако спортните танци са спорт, то народните танци какво са?

От школите обявиха готовност да спазват всички необходими мерки и да водят колкото се може повече от заниманията си на открито, но да им се позволи отново да работят. Диана Саватева се ангажира техните искания и въпроси да бъдат изпратени до ресорните институции.