Ръководителите на местните школи за изкуства ще се срещнат утре с представители на здравната инспекция и Община Бургас, за да разберат кога и при какви условия ще могат отново да работят. Реално от три месеца всички те са без работа, а ситуацията за тях обобщава Петя Стойкова от танцова школа „Дюн“.

„Прецакани сме. Колкото и да съм настроена, че трябва да се адаптирам към ситуацията, не мога да отрека, че ми се разказа играта. На целия труд. На всички нас. И лошото е, че няма никаква грижа за нас. Ние сме последната дупка на кавала. Има мерки за спорта, а за нас няма“, обяснява Петя.

Средствата, които Министерството на културата отпусна в социалния си фонд се оказват неприложими за хората с школи. „Въобще не можем да го използваме. Той е за самоосигуряващи се лица. А ние имаме сдружения, фондации и фирми, чрез които работим с децата“, допълни Петя. Същата е ситуацията и с проектите за представления на министерството. Те са насочени към професионалистите, а ръководителите на школи отново са извън борда.

Три месеца без работа, означава и три месеца без доходи. „Издържат ни близките, ако имаме късмет да имаме близки, които пък имат пари. Аз се издържам и от дарения на определени хора и от дарения за онлайн часовете, които водя. Приходите обаче са много малко“, признава Петя Стойкова. Липсата на реални тренировки се оказва съсипваща и за труда, който е полаган до момента.

„Това е RIP на всичко, което сме правили до тук. Целият ни репертоар е изгубен. Децата са изпаднали в някаква апатия, целият труд, който съм хвърлила в последните години, в момента е прецакан“, признава Петя. Според нея ще са необходими поне два-три месеца усилени тренировки, за да могат нейните възпитаници да си възвърнат формата. Това обаче трудно би могло да се случи.

„Хората са уплашени. Дори и да отворят залите, много малко ще се върнат в тях. Самата аз няма да вляза в зала, защото нашата работа е колективна. Ние сме група и правим групов танц. Вече обявих, че цяло лято ще тренираме на вън“, разказва още Петя. Тя и колегите й ще поискат от общината да им осигури възможността да тренират на открито. Определили са и кои места са подходящи за танцови тренировки, но ще поискат да ги използват безплатно.

Бургас е един от градовете с най-много танцови школи. Само тези за модерните танци са поне 10, има и страшно много школи и клубове по народни танци, стандартни и латино танци, а също така и балет. Бургас, освен град на танцовите школи е и един от градовете, в който същите тези школи постигат най-големи успехи. В момента обаче всички те са извън залите за тренировки, а последната заповед на здравния министър ги оставя отвън за неопределен период от време.

„Самата заповед има две противоречиви точки. В една пише, че може да се провеждат занятия с деца на открито и на закрито, а в другата пише, че се забраняват извънкласните дейности с деца. Просто всички, които работим с деца извън образованието, в момента сме прецакани“, обобщава ситуацията Петя Стойкова.

 

Снимка: Фейсбук