Кой ще е 14-ият бургаски депутат? Въпросът не дава мира на местните политици вече трети ден. Оказва се, че към днешна дата имаме сигурни 13 народни представители, а 14-ият е под въпрос заради половин мандат, който все още не е прикрепен към нито една листа. Gramofona.com разбра, че щабовете на няколко партии и сега пресмятат гласовете и търсят начин да докажат, че свободната половинка принадлежи именно на тях.

ГЕРБ като партията, получила най-много гласове има съвсем естествени претенции. Към този мандат обаче поглед са насочили и от БСП. Социалистите вече се похвалиха, че изпращат трима народни представители в парламента. От „Изправи се! Мутри вън“ също не отхвърлят възможността да имат втори народен представител, макар че са най-малката политическа сила.

Драмата явно е сериозна, защото крайният резултат може да поизравни силите на двата основни конкурента – ГЕРБ и БСП. Вариантът, при който последният печели, т.е. партията на Манолова получава втори депутат от Бургас, също не е за пренебрегване според вещи в изборните дела.

В момента единствено от „Демократична България“ не предявяват претенции, а смятат, че изборите за тях приключват с един депутат от Бургас. „Има такъв народ“ и ДПС също не са обявили, че разчитат на допълнителен мандат от тук.

Защо три дни след изборите все още не се знаят имената на новите депутати?

Системата, по която се разпределят депутатските мандати е сложна колкото името си - метод на Хеър-Ниймайер. Анализатори твърдят, че тя не е съвсем справедлива, защото работи в полза на малките партии и ощетява големите. Методът на Хеър-Ниймайер предвижда три етапа при разпределението на мандатите.

Първият казва коя партия и коалиция колко народни представители има. След това започва пресмятането по избирателни райони. Тук драмата би трябвало да приключи, но методът предвижда няколко математически операции, от които никога не се получава цяло число. Винаги има остатъци, които могат да облагодетелстват една партия и да ощетят друга.

Крайната дума ще е на Централната избирателна комисия, която трябва да нареди политическия пъзел и да разпредели така депутатските места по региони, че сборът им да е равен на мандатите на национално ниво. Това се очаква да стане в петък.