Първа част може да прочетете тук!

Кризисен (КРЕЙЗИсен) PI (нема грешка – става въпрос за създване на крейзи-сен публичен Имидж а не Рилейшънс.)

Преди няколко дни някакъв в безумие и особеност бодрост  на духа  - от на кораба нарисуван от Йерунимус Бош ни се провикнаха изкусително  и бодро  „Страшно нема, тичайте на курорт на Хургада“ (Експертът Румен Драганов пред Фрог: Приятно пътуване до Египет, туризмът ни ще оцелее, въпреки коронавируса - https://frognews.bg/novini/ekspertat-dragomir-draganov-pred-frog-priiatno-patuvane-egipet-turizmat-shte-otselee-vapreki-koronavirusa.html

  • вот тебе - безгрижен пътниико-турист на кораба на Йерунимус Бош – Вчера почина от COVID-19  Египетския генерал- майор Хале Шалтут – началник на Инженерното управление на Египетската армия. Човека е участвал непосредствено в операциите по дезинфекция в Синай и Кайро! С‘я последно, да ходим ли или не с'я в Хургада?
  • Или ето, че да не кажете че се трупешката връз туризма:

По телевизия една - БТВ: „Това не е особено опасна инфекция, това не е Ебола, не означава, че някой ще загине“. https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/emanuil-naidenov-koronavirusa-kraiat-vijda.html „РАЗЛИКАТА МРЖДУ ГРИПА И КОРОНАВИРУСА Е, ЧЕ ВТОРИЯ ПРИДОБИ ИЗВЕСТНОСТ“!

Щеше ми се да се посмеем върху тези скандальозности ако работа не беше толкова не тъй! И ето какво все пак(!): заради изводите – да си ги направите:

Грипната епидемия (испанката) 1918-1920 год. за година и половина са били заразени около 30% от населението на земята и са УМРЕЛИ(!) между 50 и 100 МИЛИОНА души. За годна и половина. Или от два и половина до 5% от населението на земята. И разликата била само…не думай!

ОСНОВНАТА разлика е, че ВЕЧЕ има ваксина срещу грипа.

И след грипната епидемия 18-20 в САЩ и в целя свят избухна една „тайнствена болест“.  Летаргичен енцефалит. В десетилетието след пандемията 1918  има световна епидемия на Летаргиченен Енцефалит. И до сега причините  са неясни. По леко с прогнозите! А и се публикуват данни за повторно заболяване от коронавирус! Толкова скоро? Тревожно е – ако е истина!

Едрата шарка (V.Variola major, v.Variola Vera)  - изтреби почти цялото коренно население на Америка смъртността е стигнала  80% - 90% . Обаче има Ваксина срещу едрата шарка и на практика няма заболели от десетилетия!

Ебола EHF, Ebola febris haemorrhagica – смъртност до 90% ама има вече Ваксина, и лекарство!

Както може би хич не се досещате –-трябват ни ТРИ неща!! Сигурна ваксина, сигурно лечение и ясна или сравнително ясна представа (прогноза) за късни последствия! Така, че докато това не стане – молим, без излишен оптимизъм! Малко здравословна доза реализъм!

 

Изключително важно за запазване тъканта на обществото от разпад!

Т.нар.Четвърта власт! ПРАВОТО НА СУВЕРЕНА (малко помпозно, излиза, народа имам предвид) Правото, за точна вярна навременна и обективна информация! медиите НЕ СА четвъртата власт! Медиите са длъжни да бъдат добросъвестни слуги на „ четвъртата власт! Това отличава медиите от кафявожълтите парцали!

А, да, да в този ред на мисли:

Моля-а-а…нито стар билкар от Рила-планина, нито пък млада докторица с дълги бедра, изящно колянце и тънък глезен  - и напук на закостенели професоря – още не са измислили лекарство за CoVID –нито за СПИН.  И нито Злокобния Костов, И Другите Лоши – Борисов, и други,  малко-много пребивавали, във властта но малко запомнящи се с нещо… не са спънали прогреса. Дори и на водородния двигателJ. Това е!

В такива времена – медиите - обективни!!! Не е много просто, нито е много лесно – но от всички се изисква усилие! Никому не е лесно – от шофьора на линейката – до лекаря! И медиите, доза нормалност няма да ви убие!

Поне не днесJ. Не слушайте какво казва CNN. По добре чуйте радио Ереван. Сиененци от злост към Тръмп изгубиха фокуса. Окончателно!

И още един път да повторя за всички кандидати на славата. Спокойствие, попийнете водичка, поспете, протягайте се. Има време и за всинца ви, Цветанка Ризова не ще ви остави, Нито „Панорама“ нито реалитЕтата! И предизборни студиа ще има, потрайте бе!

Най същественото на Втората Част – най важното! Властта да помогне на Логиката! И обратното!

Не губете нормалността си - следвайте логиката! Бъдете Информирани а не Дистресирани!

Следвайте ло-ги-ка-та!

  • Още  началото на този век особено в круизърите се появи проблема свързан с масови инфекциозни инциденти!

Стомашно/чревни – и дихателни:

– (2002 год – 71 пасажери и 10 члена на екипажа на Majesty of the Seas,

2014 год – 281 пасажери и 22 члена на екипажа на Explorer of the Seas,

2017 год – 332 души на борда на Independence of the Seas и др.).

Въздуха минава през общи кондиционерни агрегати и ако един кихне – всеки получава своята порция зараза!

За съжаление, силно надценените японци нищо не научиха – нито сан-епидемичните служби нито туроператорите – и за това се случи и трагедията с Diamond Princess край бреговете на Япония (не забравяйте тепърва ще я пишат по книгите, бас хващам)! Мерките на японските санитарни власти трудно може да се нарекат друго освен кретенски! Вместо даИЗОЛИРАТ и сепарират, и сложат на карантина болните на сушата – в помещения с независима вентилация идиотите наредиха туристите да не излизат от каютите, да им носят храна на място като в кучешки приют…а от самото начало беше ясно, че инфекцията на кораба (а тук – хотели, болници, офиси) се разпространява по ОБЩАТА вентилация! И като резултат – превърнаха кораба в инкубатор на зараза! Ето резултата на излишно завишената себеоценка!

Невероятно!Тези хора които са свикнали да живеят с цунами, с изригвания на вулкани, земетресения. Земетресения комбинирани с ядрени инциденти – пред непознатото сбъркаха. Но бъзо си направиха изводите!

 

Урок!

Всяка голямама жилищна сграда, дори жилищен комплекс,супермаркет, летище, офис-билдинг или мол, хотел, болница…напомнят голям круизен кораб – общи системи за вентилация, кондициониране на въздуха, централизирани системи/отдушници и т.н. общи социални хъбове и маршрути - кафенета, пицерии, фризьорници-клюкарници…

Моля, приемете като съвет, предложение –а то май го пише и в инструкциите!

Не само ръкавици и миене, не само маски (или без маски? Не знам днес какъв е тренда).

НАСТОЯВАЙТЕ. НЕЗАБАВНО ДА СЕ ПОЧИСТЯТ И ДЕЗИНФЕКЦИРАТ ВСИЧКИ ФИЛТЪРНИ МРЕЖИ (РЕШЕТКИ) НА КЛИМАТИЦИТЕ ВЪВ ВСИЧКИ КАНЦЕЛАРИИ, ОФИСИ, МАГАЗИНИ ХОТЕЛИ, БОЛНИЦИ…и т.н. ОСОБЕНО КЪДЕТО ИМА ОБЩА КЛИМАТИКО-ВЕНТИЛАЦИОННА СИСТЕМА! НЕ ПРЕВРЪЩАЙТЕ СГРАДАТА КЪДЕТО ЖИВЕЕТЕ ИЛИ РАБОТИТЕ В „Diamond Princess“!

ВЕНДИНГ МАШИНИТЕ СА ОПАСНИ?– НЕ ПО МАЛКО ОПАСНИ СА КОНТАМИНИРАНИТЕ КЛИМАТИЦИ!

 

Специализирана изолатор/ болница – по възможност не в чертите на града!

НЕ ВЧЕРТИТЕ НА ГРАДА! С НАПЪЛНО САМОСТОЯТЕЛНА вентилационна и кондиционна система!

Да се отработи протокол за действие при комбинирано бедствие! Инфекция и индустриална катастрофа, инфекция и ядрено замърсяване, инфекция и природно бедствие!

     В сградите – болниците, многоетажни жил. сгради в които има т.нар отдушници, общи вентилационни шахти в тоалетни, бани, кухни, където всеки на N-ти етаж знае кой какво е изходил на първия етаж –сложете на вентилационните отвори поне двуслойна марля – която да се напръска с дезинфектант или спирт.

Толкова ли е сложно?!?!? И запомнете простотията е по лоша от лошотията!

Един човек умен и логичен струва колкото безброй щъкащи безхаберници!

Нали запомнихте какво е смятал генерал полковник  Курт барон фон Хамерщайн-Екворд?

 

Край на втора част!

 

УТРЕ ЗАПОЧНА ОТ ВЧЕРА! (пета част!) няма грешка в номерацията!

Трета и четвърта част са за похабеното, изгубеното време, десетилетия, за разтурената служба гражданска отбрана в  МО, за изгубените мобилизационни алгоритми, за опосканите складове на МО и ГО, за разкъсаните връзки между организациите които трябва да действат в отличен синхрон, с обучен мотивиран персонал –военни – военноинженерни и военномобилизационни служби, противопожарна защита, болнична помощ с готови планове какво следва при линеен или бифуркационен сценарий(!), с позициониране на персонал който за броени секунди поема други отработени  функции, за идеално сработване с цел премахване хаоса и превъзмогване болни амбиции, това ЦетриАй (C3I) командване контрол, комуникации и информация не е само за лекции и статии.

Къде са уменията, поуките от ученията „партньорство за мир“  т.нар мироопазващи и или мироналагащи операции?!

Не трябва да се седи със скръстени ръце!

От сега трябва да започне създаването на структури на функционален и организационе принцип, оформяне логиката на структура която да може да се САМООРГАНИЗИРА при масов ицидент – локален, разширен, тотален!

И ДА, ами ако (дай боже!!!) всичко се размине по чудо?! Какво тогава? Ще има готов план, структура, резерви, ясни протоколи а не идиотски импровизации– материални, организационни!

                 Ще имаме хора (екипи!) на които няма да трябва да се обяснява както на пътниците в самолет с жестомимичен език какво да се прави от тук нататък! Ще има готови и отработени в реално време протоколи при какви ситуации кой цвят класьор да извади областния управител, кмета, началника на гражданска отбрана, директора на полицията/жандармерията, директорите на болници и спешна помощ, ветеринаросанитарната служба,  няколко сестри и лекари които по силата на протокола ще са натоварени с особени, необичайни но отработени и изпитани в реално време функции и задължения! Защото в здраверопасната  ни система – много здравни меринджеи! … това е!