До господин Р.Радев – Президент на република България

-Обръщам се към Вас, защото в новата народно-медийната митология за президента пише – „обединител на нацията“.  Съдейки по предшествениците Ви – ДО ЕДИН (!) - Олеле und малеле! Вие имате още резерв – „би могло – ма надали“ и …“знае ли се – ха дано!“

 

До господин Б.Борисов – Министър-председател на Република България

  • Обръщам се към Вас, първо, понеже хубав-лош – това е, така да се каже с което разполагаме в момента. И, най важното – искрено се надявам ,инстинктите Ви, рефлексите Ви на пожарникар, една от най благородните професии в света да са все още живи! Видяхте - Ню-Йорк 9/11, хората ръкопляскаха на пожарникарите, не на политиците. Така, че без ирония в случая.

До госпожите и господата заседаващи в Народното Събрание, че ще ме удари тока от клавиатурата ако ви нарека „Народни Избранници“.  

  • Няма как! В ръчичките ви сме. Апелирам към инстинкта ви за самосъхранение! Сега сме ви в ръчичките – но все някога ще дойдат избори.

До господин С. Трифонов.

  • като единствен представител в момента на това което в цивилизования свят се нарича „Извънпарламентарна опозиция“  и най вече - заради Референдума! Единствената легитимна проява на народната воля от последните години!  Към другите– кукуригу-кудкудяк партии и прочее не се обръщам. Партийния им празник – Тодоров ден (така съм чувал!)  – когато на пазаря господарите си търсят нови слугини  и слугите си търсят нов господар – мина!

            ПРОЧЕТЕТЕ този пример първо. Ако той не Ви мотивира да четете по нататък – жалко – за изхабеното време и с благодарност към тези които са го публикували. И ТАКА, внимателно, моля:

Внимателното и сериозно отношение към предупрежденията – от където и да идат!

Един от великите физици – Георгий Фльоров (в негова чест е назован елемент 114) – като фронтовак, офицер с не особено висок ранг предположил – и разбрал – по внезапното изчезване  всякакви научни  публикации на тема атомно ядро, че американците сериозно работят върху създаване на ядрено оръжие! И обикновения лейтенант написал писмо на Сталин! Сталин получавал безброй писма от кого ли не. Обаче писмото било прочетено внимателно, Сталин си направил изводи, взети били светкавично мерки, самия Фльоров бил привлечен и …резултата е известен.

Противоположен пример! Великия лекар Игнац Земелвайс!* Забелязал, че следродилната треска – (сепсис) убива до 50% от родилките дори в най реномираните болници и в ръцете на прочути „светила“. Предположил че причината е немитите ръце на лекарите – които по тогавашна практика – след аутопсии в патоанатомичните просекционни зали –влизали да водят раждания! Предложил да се мият ръцете! Смъртността спаднала Десет Пъти!! Но парвенюшкото самомнение, нереалната себеоценка на „светила“ предизвикала публично отхвърляне на това, осмиване, изгонване и трагическа смърт в лудница – и следродилната смърт в Европа продължила много години до неговата реабилитация! В Будапеща  има негов паметник на който пише  „на спасителя на майките!“

Ако този пример ви е накарал да се замислите – четете по нататък!

Предупреждения и опити за създаване на стройна и интегрирана организация при за превенция, контроли управление на масови инциденти със множествена заплаха за здравето и живота съм правил  - неколкократно!  През периода 1992-95, от 1992 до 2012 год относно опасността от радон в Бургас (идентифициран, решаван), и след терористичния атентат 2012г. потънали в мързел любезен платонически интерес за усиилия за  създаване, обучение, трениране и постоянно обновяване на интегриран персонал за бързо действие при терористически удари, индустриални инциденти и химически/биологически заплаха.

Ще повторя- това което сък казвал! Главния урок е скоростта с която се взимат и реализират правилни решения – и- имайте предвид! Разликата между политика и държавника е, че политика мисли за следващите избори, а държавника – за следващото поколение.

ОПАСНОСТИ. Стратегическа опасност – в случай на неовладяна пандемия. (Дейл Карнеги – в планирането трябва да изхождаме от това, че може да се случи най лошия вариант. И сега е ясно, че има вероятност (ВЕРОЯТНОСТ, а не паническа прогноза!) за най лошия вариант! Моля да, подчертая, че мразя и отхвърлям всякакви катастрофисти, оная Тунеберг и всички свраки край нея, също и една нервьозна севитьорка от НюЙорк Алехандра Окасио Кортес, левичарка конгресменка и май леко…с налудни еко-идеи!)

В случай на реална пандемия – България е силно уязвима в демографско отношение. Голяма част от населението извън репродуктивната възраст, голяма част от населението в изнемога да  отглеждат деца, висока заболеваемост и смъртност… Дори страни като Франция, Германия, да загубят огромна част от населението си – ще съхранят демографското си и ЦИВИЛЗАЦИОННО ядро! България е нямала колонии с десиминирана устойчива диаспора. Т.нар. емиграция не е продиктувана от религиозно мисионерски, откривателски колонизаторски и други мотиви! Хората са заминало поединично и се спасяват кой както може! Мисли ли се в перспектива как и при какви условия мoже да се запази демографскоти ядро. Прочее вижте Ливан – една гражданска война и един вялопротичащ въоръжен конфликт промени тази процъфтяваща страна необратимо!

И тук да вметна нещо изключително важно!  До колкото знам, от достъпна информация – България има цели три суперкомпютри (т.е които са предназначен за високоскоростно изпълнение на изчислителни процеси -  голям брой процесори, които реализират паралелна обработка. Каква е тяхната производителност във FLOPS се знае). Преди време четох, че се тамъни и още един – незнайно защо. Ето върху какво предлагам да се замислите! „Авитохол, Blu Gene, и един на Lenovo трите суперкомпютъра, а и с или без капладисания четвърти могат да работят заедно с InfiniBand  комуникационен стандарт за компютърни мрежи, използван при високоефективните компютри, който се отличава с много високи резултати
пропускателна способност и много ниска латентност. Използва се за взаимно свързване на данни както между компютрите, така и вътре в тях. InfiniBand се използва и като
или директна или комутируема взаимовръзка между сървъри и системи за съхранение, както и взаимовръзка между системите за съхранение. Погледнете що е Меланокс Текнолоджи, и има ли почва у нас. Меланокс е единствен производител на оборудване за мрежи InfiniBand и Продуктите на Mellanox InfiniBand се използват широко за създаване на изчислителни клъстери с максимална производителност. Значителна част (над 40%) от суперкомпютрите TOP500 използват Infiniband като основна високоефективна мрежа. Считам, че със споменатите ресурси  може да се създаде математически модел с висока степен вероятност и основа за стратегическа прогноза при различно протичане на пандемията и различни прогнозни стратегии за България!  В момента, така да се каже, водят се ариергардни боеве без достатъчно полево разузнаване и липса на стратегия! Първите препоръки на СЗО не се отличаваха много от мерките на Лондонската мерия по време на Великата Чумна епидемия 1665. Търговията замира, поради рестриктивни мерки и висока смъртност, лекари и аптекари са били принудени да останат, известно е селото Им на което жителите се подложили на доброволна карантина  - епидемията започнала да стихва, но смъртността в това село е била около 75 % …

Шокирани ли сте?! Като чета всякакви климатични и други брътвежи и коментари – на алармисти -  реално допускате, приемате, подготвени сте за  всякакви катастрофи – разтопени айсберги, календара на Маите, жега и цунамита след десетина години – НО НЕ И ДНЕС!

ОБЩЕСТВЕН РЕСУРС и съхраняване на нашите представи за цивилизация!

Ролята на медиите и техните чорбаджии. Очевидно че всяко блеене с треперещ глас: „няма паника“ – предизвиква паника! А разни блогъри, влогъри, инфлуенсъри не са далеч от тях като създават синергичен ефект, действайки като хладнокръвни агенти на паниката!

КОМУНИКАЦИИ И МЕДИИ,ПРОПАГАНДА.КИБЕРСИГУРНОСТ. ОБЩЕСТВО.– всички обществени държавни институции трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да минат на порядък по сигурни компютърни комуникации! От Blumberg с позоваване на няколко  независими източника има информация, че сайтът на Министерството на Здравеопазването и социалните дейности на САЩ  е било подложено на атака. В обръщение на министерството пише: „киберсигурност – означава сигурност на пациентите“ С оглед кепазелиците и щуротиите миналото лято в областта на родната киберсигурност – моля, без друго приканване!

 Както медиите се научиха да уважават индивидуалната скръб – принцеса Даяна, скръбта на известни публични личности, някои призиви за такт –уважение – подобен подход е необходим от страна на държавата и днес! Всякакви типове се припознаха с опит и мерак в тази ситуация!

В последно време приятно възбуден народ – групово и поединично в реч и мимика по телевизии разнася всякаква белетристика, фантастически идеи, драматическа реч, и прогнози на базата съновидения - за оправяне на положението. Ето какво, тези към които се обръщам, че да не кажете, че ей сега го измислих. Генерал полковник Курт фон Хамерщайн-Екворд въз основа на личен опит и висок интелект е класифицирал хората според комбинация на четири качества, на четири категории! Умни, Глупави, Работливи и Мързеливи! Според него – и досегашния ми опит го доказва напълно – тези които са глупави но работливи – незабавно трябва да бъдат отстранени от командна работа. Или, да го кажем с израз от управленския жаргон  – да не бъдат… хм… (особено в тази ситуация)  а…ъ…да бъдат отклонени от позиции на  decision-makers. Потърпете! Ще има, биг-брадър… и клонинги всякакви на брадъра, и изборни студия, и „Панорама“! Ще имате поле за изява!

Ще ви припомня само една анкета – за да видите колко е ефимерна цивилизационната ципа която покрива обществото:

Белгия.2019!  Една „безобидна“ анкета  ЗАСЛУЖАВА ЛИ СИ ДА СЕ ОКАЗВА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ НА ЛИЦА НАД 85 ГОДИШНА ВЪЗРАСТ?  – 40% отговарят без заобикалки –че лицата над тази възраст – трябва да се оставят да умрат без мед. помощ!  Но пък, на въпроса дали такива мерки заслужават и тези които сами са си увредили здравето – наркомани, пушачи, пияници, виновни в пътнотранспортни произшествия, затлъстели от мързел и плюскане   - само 17% отговарят положително.  „Тази готовност за дискриминация на възрастните хора е потресаваща“, казва проф. Марк Елхардус, съавтор на проучването в Националния институт за здравно и инвалидно осигуряване (INAMI).

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

  • След като прочетете това – имайте и още нещо предвид от психологията. „Ефектът Земелвайс“ или рефлекса Земелвайс - Semmelweis effect" е метафора за рефлекторната тенденция да се отхвърлят нови доказателства, и аргументи защото противоречат на установените тесногръди норми, вярвания или парадигми!

Край на Първа част!

 

 

Кой е д-р Веселин Джендов и какъв е опитът му справяне с инциденти с масови жертви от военно, или гражданско естество – с причинител радиоактивен, химически или биологически фактор – без значение дали става въпрос за терористичен акт, индустриална авария, природно бедствие или епидемия? И управление и решаване на такива казуси.

Сселективно  CV:

1.        През 1992 година бях назначен за съветник по националната сигурност за  голяма бургаска област – включваща тогава сегашните бургаски, сливенски и ямболски окръг -планирах и организирах съвместни учения с участието на гражданска отбрана – червения кръст, структури на МВР и доброволци –колеги от МБАЛ.

2.        През 1996 год. в НХК се случи голяма промишлена авария с около десет жертви с тежки термични изгаряния. Благодарение на личните ми връзки организирах и координирах идването на медицински експерти на референтно ниво от Израел.

3.        След участието ми при решаване на медицинския проблем с терористичния акт 2012 год за чиито мои действия бях награден като „проявил професионализъм в ситуация с национално значение“ , бях награден и с почетна грамота от Държавата Израел.

4.        През 2012 год организирах (в Бургас!)  Първия международен  семинар/работна среща по контратероризъм, медицински измерения, масови жертви под ръководството на професор доктор  Дрор Софер  - мой  приятел, – (всепризнат експерт на световно ниво и гост професор в университети със световен авторитет).

5.  ...следващия семинар – се състоя във Варна  - като съорганизатори IDC Herzlia, който е един от най влиятелните think-tanks (“фабрика за мисли”) наред с Rand Corporation – а също така и с участието на Израелския Международен институт по контратероризъм, и международния  център „Медицина и Терор“ както и мед. Университет Варна-  от където имам сертификат за участие и благодарствено писмо от ректора на Медицински Университет – Варна.