Позиция на д-р Веселин Джендов, хирург в УМБАЛ Бургас, съветник по националната сигурност.  Награден е с почетен знак от Израел за работата му като хирург, а също и със сребърен знак от Българския Лекарски Съюз! Всяка година е сред поканените гости на възпоменателните церемонии за загиналите при атентата на летището в Бургас от 18 юли 2012-та, когато терорист взриви автобус с израелски туристи, при който загинаха 6 души.

 

Няколко предварителни думи:

Преди време съгласно установените закони се запознах с Делото за Оперативно Наблюдение (ДОН) № 28602 на Комунистическото Контраразузнаване т.нар. Второ Главно Управление срещу мен като „заплаха за националната сигурност“ – разбирай – сигурността на комунистическата държава. Покрай тормоза, доносите, професионалните и кариерни спънки, административно-колегиални подлости, обиск и тараши поне в едно не мога да се оплача – псевдонима който са ми дали ченгетата – „Интелигента“

Споделих с с една позната – близка, интелигентна и съвременна млада особа, желанието си да публикувам и да дам гласност на тези неща. И за моя изненада –и честно казано – не чак до толкова изненада, момичето ми каза нещо  - което – като е замислиш  - може да е вярно: „кой се интересува сега за неща с 30-40 годишна давност, знаеш ли какво интересува сега младите, които дори не са били родени тогава?!  Мислиш ли, че ще бъдеш разбран от някого?!“ Добре. Имам вярна представа за нещата и реална себеоценка – все пак –ДС са ми дали този псевдоним - „Интелигента“ като на враг, при това!

И въпреки всичко! Не мога да преглътна подмяната на паметта, изопачаването на истината, насилването на историята, фалшификацията на миналото! Услужливото забравяне…

И ако трябва да съхраним истината – да започна от това което и СЕГА и В ТОЗИ момент е абсолютно важно – ЖИВОТА и ПАМЕТТА! Защото освен всичко последните изследвания насочват – че китайската пневмония, китайската чума  - милозливо, политически коректно и обтекаемо  наричана с неутрално-мазен лабораторен жаргон – „ковид“ предизвиква и снижаване на интелектуалния потенциал (т.е когнитивен дефицит на преболедувалите от КП (китайска пневмония)! Ето ви линк към съвсем респектабилно изследване https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.10.20.20215863v1  Ако това е истина -  това е плашещо! ТАКА ЧЕ – НЕКА ПОМНИМ.

Между другото, да подчертая. Има „Испанска болест“ „Марсилска треска“, „Сибирска язва“  „Конго хеморагична треска“ дори „треска на Скалистите Планини“ но провàлното СЗО вежливо и политкоректно избягва „китайска пневмония“.  Е, нека запомним! Ковид 19 е „китайска пнемония“ за краткост КП – макар че е и пневмония и панваскулит.

И така, нека си опресним паметта, докато я имаме!

А. още в началото на пандемията официално, по точно  – преди да прерасне в криза и далеч преди да се говори и за „пред прага на катастрофа“ помолих да бъда изслушан от т.нар областен“щаб“  клон или подразделение на „НОЩ“ – НЕНУЖЕН ОПЕРЕТЕН ЩАБ(!) една кака – председател на общинския съвет и други разни се потриваха, докато един от малкото – по точно – от много малкото с глава на раменете си  и акъл - ДНК, за кратко, (Димитър Николов Кмет) ме покани да бъда изслушан от неуместно превъзбудени, напълно некомпетентни в материята и бих казал леко несъсредоточени, любезно разсеяни – група здравни „меринджеи“  - вероятно – КНОЩ , клонинг на НОЩ. Е, че след моето изложение възникна някакъв интерес, дори въпроси и … До момента до който се появи един господин лекар – тогавашен шеф на РЗОК и всичко мина на плоскостта – „колко ще загубим, колко ще спечелим, кой ще ни плати, кое е по „пътека“, кое по ливада“ и други изключително важни бих казал въпроси от многострадалния туристически бранш и бизнес, както се казва, но не и в контекста на задаваща се потенциално катастрофална и смъртоносна ситуация!

Б. Първа грешка на НОЩ!  ПОМНЕТЕ, че от самото начало не създаде протокол – писмен (ако самото НОЩ естествено е конституирано lege artis, защото и такива основателни съмнения има!) Няма протокол, няма алгоритъм за разпределение на отговорностите! (Тук да вметна! Предложих изпитани доказани мерки – част от които сега, след погубена половин година се артикулират И на централно ниво!). Нещата които предложих са в писмен вид –и публикувани!

 Настоявах  – преди пуйча суета да завладее карикатурните „брифинги“ - всяка дума –казана и написана да мине през компетентен психолог! Комюникетата трябва да са честни, но да внушават отговорност, емпатия, а не високомерие, суетност и некомпетентност – както и стана!

Независимо от предложението на ДНК – никой, подчертавам, никой не се вслуша в съветите ми.

  • Единственото ми обяснение е  нежеланието да лъсне целия абсурд с т.нар „здравен мениджмънт“ измишльотина с която се скубят здраво пари от сестри и лекари за измислена бутафорна „специалност“ – „здравен меринджей“. Е дойде време за страшния въпрос! Здравния мениджмънт -  бакалавратура, магистратура, подобри ли здравния мениджмънт, управлението на здравеопазването в България или го докара до никъде?! Здравните „меринджеи“ на глава от населението – сигурно най високо в света оправиха ли или съсипаха здравеопазването – а сега и медицината! Да оставим настрана факта, че във всеки медицински Факултет има и катедри по медицина на бедствените положения! Какво стана с тези професори, доценти, и прочее по „бедствени положения“?

Някаква идея, нещо излязло ли е от тях?

Някой чу ли ги? И въобще университет който не произвежда наука а само обучава по какво се отличава от средното образование!!!!

Кризисния мениджмънт е „друга манджа“ – освен сертифицирани познания изисква и  ДОКАЗАН опит Какво си правил и  направил? Имаш ли доказани резултати! А не „брифинги“!!  

Десетилетия преди това ( 1992-94) като участник в планирането и провеждането на учения на терен с участие на Гражданска Отбрана, Противопожарна служба, Старши медицински сестри, административно управленски медицински персонал, полиция и ОСОБЕНО След Атентата 2012 няколкократно съм поставял въпроса за създаване на трайни навици за действие в синхрон на различни звена от полиция, охрана, болници! Най вече болници! Търсене и намиране на функционални дефекти, административни недоразумения, креативност, бърза унифицирана реакция елиминиране на хаоса и разнобоя!

Напомних и напомням поговорката – „умния се учи от чуждите грешки, глупака от своите –а идиота никога“!

В. В разговор с ДНК и с ОУ (обл. у-л.) поставих и пак НАПОМНЯМ въпроса на който никога не е късно да се потърси отговор! Какво стана с огромните складове военномедицинско оборудване в Новоселци (Константиново) и Твърдица? Как изчезна всичко? Кой го опоска, окраде, задигна? Естествено, има давност, превъртяха се министри, една Емел Етем-Тошкова барабар с цяло министерство се появи и изчезна… ако не научим и не ЗАПОМНИМ миналите пропуски и грешки  ще ги повтаряме и в бъдещето!

Ако има заразен – мед. сестра, лекар, санитар, охрана… – трябва да има единен протокол! В единия случай затварят цяло министерство – в другия случай ти казват устно – „ами самонаблюдавайте се“! Накрая ще стане като написа съвсем точно бившия зам. Мин. На МЗ Ваньо Шарков! Ама обикновено такива проглеждат когато станат бивши във властта.

И накрая още един въпрос искам да НАПОМНЯ!!

 Изключително Важен и ЗАБРАВЕН

  1.  В няколко интервюта – бившия министър на МЗ Д-р Гайдарски наблегна, че имал спомени, че по негово време имало всеобщ пандемичен план. Да така е! Прав е Гайдарски -  и жалкото е че до сега никой не го изкара и не знае за този план! Разполагам с  „Национален План на РБ за готовност за грипна ПАНДЕМИЯ – 2006г.“ – като акцента е не на „грипна“ а на ПАНДЕМИЯ! Плана е напълно резонабилен, адекватен, интелигентен, съвременен и с потенциал да бъде актуализирван! …И като знам, за, меко казано, скромния когнитивен капацитет на десижън мейкърите от МЗ по отново време – предполагам, че е съставен под ръководството или на Оперативното управление на ГЩ или на Медицинското управление на БА  – от хора интелигентни, със съвременни знания по реакции при катастрофи и кризи! Плана и сега е актуален!
  2. Имам още един важен въпрос към бившия министър Гайдарски! Същата тази 2006 год. – за реализирането на националния пандемичен план - на 12 януари Гайдарски – в сайта на МЗ http://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/za-realiziraneto-na-natsionalniia-pandemichen-plan/ заявява, че ще бъдат отпуснати 3.69 млн. лева за реализиране на ЗАБРАВЕНИЯ и загубен план цитат: . „Основна цел на националния план е създаването на адекватна организация за своевременно предприемане на действия за ограничаване на заболеваемостта и намаляване на смъртността от грипна ПАНДЕМИЯ.

„Целта е да се осигурят оптимални възможности за лечение на заболелите, както и ефективно функциониране на основни за обществения живот сектори и служби като здравеопазване, сигурност, транспорт.“ Звучи съвсем актуално! Какво стана с тези пари?? За какво бяха похарчени? Аз не видях нито едно практическо учение, нито една практическа дейност за сглобяване, синхронизиране, изпробване на здравната система, т.нар. „стрес тест“! Къде и за какво отидоха тези пари?! Сериозна сума!

  1. И пак в сайта на МЗ от 12.1.2006 – което е много важно! ДА СИ ПРИПОМНИМ!

За ефективно управление и координация на изпълнението на Националния пандемичен план се създава НАЦИОНАЛЕН ПАНДЕМИЧЕН КОМИТЕТ. Той ще се оглавява от вицепремиер, назначен от министър-председателя. В състава му ще бъдат включени заместник-министри и експерти от различни министерства и ведомства, представители на научните среди и национални консултанти по различни медицински специалности.“

НПаК! С ясно определени параметри! Какви ти НОЩ, първа линия, втори рубеж, трети етаж, четвърти коловоз! Некомпетентност, Паника и белетристика!

  1. И най важното, което не споменава Гайдарски! Или е забравил?!

Държавен вестник, брой 7 от 24.I ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 5 на МС ОТ 13 ЯНУАРИ 2006 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА НАЦИОНАЛЕН ПЛАН НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА ГОТОВНОСТ ЗА (ГРИПНА) ПАНДЕМИЯ  - което касае финансирането - споменатите по горе милиони! Именно споменатите по горе милиони! Какво стана с тях? Или всичко е ала бала!

 

…В много цивилизовани страни се носи морална и наказателна отговорност по формулата „измама на общественото доверие“! Как е в Бг?!

Непрецененото дрънкане, пуйчене, безотговорни приказки създадоха една от най опасните предпоставки за криза в обществото! Дълбоко раздвоено общество - като тези които не вярват в реалността - с действията си или бездействието застрашават здравето и живота и на останалите.

 

Г. Въобще, при предаването на властта от един на друг, има ли някаква приемственост?! Или политически назначенци, безхаберници, „национални светила“, бюджетар един – тоже и разни други задъхани идиоти гледат час по скоро да седнат в креслата! Докато не са ги изритали!

Какви ти НОЩ какъв ти „танцуващия с брифинги“. Ясно и точно е написано – още 2006 г. НАЦИОНАЛЕН ПАНДЕМИЧЕН КОМИТЕТ

  1. Какво е станало с т.нар. НПаК! Въобще някога съществувал ли е? Някой ПОМНИ ли?
  2. Или всеки път съдбата ни е „зимата „ ни изненада със сняг“
  3. Или всеки път ще измислят топлата вода?! И ще ни ръкопляскат дор-до три вечери на балкона?!

И още нещо най накрая  - независимо от неодобрението ми на управлението -  политика, калинки-малинки във властта, хаос и комедии, корупция, разпад на централните институции – спазвайте стриктно – не – маниакално дори(!) предписанията – физическа дистанция, маски, хигиена и т.н. Мангъров може да дига джангър колкото си ще, безотговорни медийни кретени му дават трибуна по техни си политиканско-тарикатски  сметки -  само защото е против мерките на ненужния Щаб!  Щаба може да е ненужен – но мерките са нужни!! Идиотите които твърдят, че вируса минава през маските би трябвало да знаят, че вируса не минава в редица един по един! Той се разпространява в микро и нано капчици слюнка, експекторации, влага, секрети… които в различна и то по голяма  от „1%“ степен се филтрират от маските!

С уважение към тези които искат да помнят, които искат истината, които не искат да забравят! И които не искат подмяна и фалшификация на миналото!

Dr.В. Джендов, BFH