53 % изгаряния, а не 20 процента, както се твърдеше в първоначално изготвената експертиза, е получил бившият гард и шампион по борба Горан Горанов, който загина на 25 март 2017 г. при инцидент в затвора в Бургас. Това са установили новите съдебно-медицински експертизи на тялото на починалия, направени от 5 вещи лица, съобщиха от Бургаския районен съд, където се проведе поредно заседание по делото за причиняване на смърт по непредпазливост.

Припомняме, че Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на Ангел М. и Стилиян К. Те са подсъдими за това, че на посочената горе дата в качеството им на надзиратели в затвора чрез бездействие по непредпазливост причинили смъртта на лишения от свобода Горан Горанов. При настъпила повреда на парната инсталация в спалното помещение те не са осигурили безопасността на Горанов и не са предприели действия по опазване на живота и здравето му.

В поредното заседание Районен съд – Бургас е изслушал 5 вещи лица чрез видеоконферентна връзка с всеки от тях и изготвените съдебно-медицински експертизи. Прокурорът от Софийска градска прокуратура също е участвал в заседанието чрез програмата Skype. Според съдебните лекари от всички събрани гласни и писмени доказателства за инцидента се установяват термични увреждания в пострадалото лице.

За следващото заседание съдът е допуснал извършването на съдебно-техническа експертиза, която да отговори на поставените от защитата въпроси. Те се отнасят за изчисления за времето за напълване на килията със съответното количество пара, температурата на тази пара и ако има отворен прозорец или отвор, това ще окаже ли влияние върху посоката на движение на парата и концентрацията, нейното наслояване в ниската част от килията.

Изслушаните вещи лица са предложили на съда да определи хонорар на всеки от тях по 100 лева. Специалистите ще дарят своите възнаграждения  на РЗИ – Бургас с оглед епидемиологичната обстановка и разходите, което те правят.

 

Снимка: Gramofona.com, архив