Страховит разказ за последните седмици от живота в бургаския затвор на Горан Горанов представи пред съда Иван Радев.

Днес по същество започна делото за смъртта на бившия гард и шампион по борба, който почина на 25 март 2017 год. в килията си. Подсъдими по делото са надзирателите Стилиян Карчев и Ангел Мавров, които били нощна смяна.

Смъртта на Горан е повече от ужасяваща. Заради авария в парната инсталация, 32-годишният Горан буквално е сварен от парата, която е била с температура от 140 градуса, твърди държавното обвинение. Шестима затворници, трима надзиратели и парнаджията на затвора бяха призовани като свидетели днес. Първи своите показания даде Иван Радев, който от 12 години е в бургаския затвор.

Той беше разпитван повече от два часа. Показанията на Радев могат да се определят като шокиращи. Пандизчията е категоричен, че поне три седмици в килията на Горан е имало проблеми с парното и всеки път, когато то е било пускано, помещението се е изпълвало с гореща пара.

„Беше си направил фуния от корицата на тетрадка, която пъхаше в отвора на вратата, за да диша. Почти не спеше и всички знаеха това“, категоричен е Иван Радев. Твърди, че единственият достъп до свеж въздух в килията на Горан е била капандурата на вратата. Вместо да стои отворена обаче, тя постоянно била затваряна.

„Случвало се е да ме моли и да му отварям капандурата. Тя по принцип не трябваше да е затворена, защото само така килията се проветрява. Когато сме си говорили, а парното е било пуснато, в килията му се усещаше горещия въздух“, обясни още Иван Радев. Според него във фаталния 25 март, Горан е викал за помощ, защо парното отново било пуснато и в килията му навлизал горещ въздух. Един от подсъдимите надзиратели – Стилиян Карчев поискал да отвори вратата, но друг униформен не му позволил.

„Ако отвориш вратата, ще се оправяш сам. Нали знаеш, че не трябва да отваряш тази врата“, бил коментарът на надзирател когато Карчев поискал да помогне. Според Иван Радев надзирателят няколко пъти е искал да отвори вратата на килията, но това така и не се случило. „Според мен виновниците никога няма да бъдат разкрити, защото са на по-високо ниво“, обяви още пред съда Иван Радев.

Той направи още няколко шокиращи признания. Едното от тях е, че преди да започне огледът в килията на вече мъртвия Горан, друг затворник е бил извикан да почисти. Едва след това започнало и разследването. Самият Горан пък бил оставен в повече от скотски условия. В килията му имало решетка, която стояла пред вратата. Тя обаче се отваряла навън.

Т.е. ако вратата на килията е затворена, решетката няма как да се отвори. Надзирателите обаче оставяли кофата, в която Горан трябвало да се облекчава между вратата и решетката. За това и той бил принуден да върши част от естествените си нужди в чиния, която след това да хвърля в кофата. Храната му също била оставяна по този начин.

Днес стана ясно, че Горан е бил в килия, която се намира във Втора зона  на повишена сигурност. Той обаче не бил при хората с психични проблеми, въпреки че е лежал в специализираната клиника в Ловеч. Психолози също не го посещавали, нямал и терапия, обясни още Радев.

Майката на Горан беше в залата и не успя да сдържи нервите си когато чу как е изживял сина й последните си седмици от живота. Тя самата твърди, че Горан е убит и не говори за смъртта на сина си, а за убийството му.

От разпита днес стана ясно, че другите затворници, които са призовани като свидетели имат съвсем различна версия за случилото се. Делото продължава, като днес няма да могат да бъдат разпитани всички призовани.