Братята Стамен и Димо Ангелови, обвинени за отглеждането на канабис въху площ от 2600 кв. метра в созополското село Зидарово, се прибират вкъщи. Бургаският районен съд не уважи искането на прокуратурата за налагането на постоянни мерки за неотклонение „Задържане под стража“ и постанови домашен арест за Димо и парична гаранция от 2000 лв. за по-малкия му брат Стамен.

По време на съдебното заседание и двамата адвокати на братята изтъкнаха, че искането на прокуратурата за задържането им под стража е неоснователно. Според тях не може да се направи обосновано предположение, че те са извършили престъпление. Нямало доказателства, че именно те са засаждали и отглеждали конопа в нивата в Зидарово.

Адв. Веселина Василева, защитаваща Стамен, заяви, че от всичките разпитани свидетели само един е твърдял, че братята могат да му окажат натиск, ако са на свобода. От това можело да се направи извод, че такова твърдение е само в сферата на предположенията. Според нея не съществувала опасност подзащитният ѝ да извърши престъпление в бъдеще и поиска мярка парична гаранция в размер от порядъка на 2000 лв.

Адвокатът на Димо – Петър Димитров, пък изтъкна, че обвинението се базира на свидетелски показания, дадени от овчари, поставяйки под съмнение интелектуалните им способности. Димитров заяви, че няма никакви основания за задържане под стража на Ангелов и също поиска по-лека мярка за неотклонение. Като аргумент той посочи и заболяването хашимото, от което боледувал подзащитният му.

От своя страна прокурор Йорданка Попова потвърди, че са налице всички законови основания за задържане под стража на обвиняемите. Двамата са съпричастни към престъплението, за което са обвинени, засетите растения са в количество, което сочи, че не е за лична употреба, има упоритост в отглеждането на конопа, посочи държавният обвинител. Според Попова братята ще въздействат на свидетелите по делото, ако бъдат пуснати от следствения арест. В същото време прокурорът посочи, че няма опасност Ангелови да се укрият, защото е установено, че имат постоянни адреси на живеене.

„Няма да преча на делото, ще се явявам, когато ще бъда призоваван“ – промълви Димо в искането си за по-лека мярка.

За същото помоли и брат му Стамен, изтъквайки като аргумент, че иска да работи, за да изхранва семейството си. Официално и двамата братя са шофьори в частни фирми.  

В крайна сметка съдия Мая Стефанова удовлетвори искането на защитата и обвиняемите.